Nachádzate sa tu

Empanadas s typickou plnkou z argentínskej Mendozy

Toto ste už čítali?

Publikované: 2018, marec 7 - 14:13 | Gastro
Empanadas sú plnené taštičky a sú typickým jedlom pre Španielsko, Portugalsko a celú Južnú Ameriku. Každá krajina má svoju typickú náplň, ale touto lahôdkou plnenou mletým hovädzím mäsom doma určite zabodujete!
Empanadas s typickou plnkou z argentínskej Mendozy

Recept


8 - 12 osôb

Na cesto na empanadas:

540 g múky + cca 50 g na pomúčenie plochy
1/4 ČL soli
170 g studeného masla nakrájaného na kocky
2 vajcia
8 PL studenej vody

Na náplň na klasické empanadas z Mendozy

olivový, prípadne rastlinný olej
1 cibuľa
250 g mletého hovädzieho mäsa
1 PL mletej červenej papriky
štipka mletého čili
1 kopcovitá ČL oregana
1 ČL mletej rímskej rasce
soľ, čerstvo mleté čierne korenie
1 väčšia alebo 2 menšie jarné cibuľky
2 vajcia
cca 10 olív

Pracovný postup

  1. Začneme cestom: Ak máte stolný mixér na spracovanie cesta, robte cesto určite v mixéri, aby sa zbytočne maslo neroztopilo teplotou vašich rúk (Ak mixér nemáte, robte cesto ručne, ale predpokladajte s dlhšou dobou chladenia cesta v chladničke.)
  2. Do kuchynského robota nasypeme múku a soľ a necháme ich zmiešať pri nízkej rýchlosti.
  3. Pridáme maslo a 1 vajce a pomaly mixujeme, kým nevzniknú veľké hrudky.
  4. Pridáme vodu a necháme cesto mixovať aj ďalej, kým nebude tvoriť jednu veľkú hrudu. (Cesto bude aj tak trochu drobivé, ale to je v poriadku. Ak je to nutné, pridajte postupne ešte po troche vody a mixujte ďalej, kým nebude cesto požadovanej konzistencie.)
  5. Cesto rozdelíme na dve polovice, každú polovicu cesta sploštíme na hrubú placku.
  6. Obe placky zabaľíme do potravinovej fólie a dáme do chladničky na 30 minút. Ak cesto vypracovávame ručne, bude ho treba chladiť aspoň hodinu. Chladenie cesta napomôže tomu, aby sa vám taštičky počas pečenia nepootvorili a aby nevytiekla náplň.
  7. Pustíme sa do plnky: V menšom hrnci uvaríme 2 vajcia natvrdo.
  8. Cibuľu nakrájame nadrobno. V panvici rozohrejeme olivový olej a cibuľu na ňom opekáme cca 3 minúty.
  9. Pridáme mleté mäso, mletú papriku, čili, rímsku rascu, soľ a korenie. Opekáme za stáleho miešania, kým mäso nebude úplne tepelne upravené.
  10. Takto pripravené mleté mäso premiestnime do misky.
  11. Olivy a jarnú cibuľku nakrájame na kolieska. Vajcia ošúpeme a nasekáme na kúsky. Olivy, jarnú cibuľku i vajcia prisypeme do misky k mletému mäsu. Plnku premiešame a odložíme zatiaľ bokom.
  12. Rúru predhrejeme na 190 stupňov. Prichystáme si pracovnú dosku na vyvaľkanie cesta a pomúčime ju trochou hladkej múky. Prichystáme si taktiež jednu malú misku s vodou a druhú malú misku, v ktorej si rozšľaháme 1 vajíčko na potretie empanadas. Prichystáme si 2 plechy a každý vystelieme papierom na pečenie.
  13. Cesto rozvaľkáme na hrúbku 3 mm. Nožom vykrojíme pomocou malého taniera kruhy.
  14. Do kruhov vložíme cca 2 PL náplne. Prsty si namočíme do misky s vodou a potrieme vlhkými prstami obvod kruhu cesta. Preložíme kruh cesta napoly a spoj utlačíme vidličkou.
  15. Hotové naplnené empanadas ukladáme na plech. Potrieme rozšľahaným vajíčkom pomocou štetca a ukladáme aspoň 3 cm od seba.
  16. Každý plech pečieme cca 15 - 20 minút kým nezozlatnú.