Back to top

Hubový morčací tokáň – hotová symfónia

Publikované: 25. august 2017 - 14:34
Tokáň nie je fotogenické jedlo, ale je taký chutný, jednoduchý, že som sa rozhodla popasovať sa s výzvou fotografovať ho a upriamim naň pozornosť, pretože ho treba svetu ukázať, nech toto jedno zo základných jedál maďarskej kuchyne nezapadne prachom zabudnutia.

Čo robí tokáň tokáňom? To, že mäso krájame  na pásiky, nie na kocky ako na perkelt alebo guláš.
Aj tokáňa poznáme viac druhov. Môže sa pripraviť z bravčového či hovädzieho mäsa, z kuraťa, je to otázka chuti..... Len ho nezabudnime nakrájať na pásiky.… Veľa záleží, ako vždy, aj na korenení. Ide tu o majstrovskú skladbu viacerých chutí.
Morka je dobrou voľbou z palety možností, k tomu sa pridáva prerastená slanina, huby, horčica, korenie.  Áno, áno, veľmi dobrá kombinácia a výdatné jedlo.

Ingrediencie:
· 800 g morčacích pŕs – nakrájané na asi 4 cm pásiky hrúbky ceruzky
· 150 g prerastená slanina – nadrobno nakrájať
· 2 cibule – nasekať na drobno
· 2 strúčiky cesnaku - pretlačiť
· 300 g lesných húb – nakrájať na pásiky
· 3 - 4 kyslé uhorky – nakrájať na pásiky – na rovnaké veľkosti ako mäso
· soľ, čierne korenie – podľa chuti
· 2 PL dijonskej horčice
· 1 PL mletej rasce
· 1 PL majoránka

Príprava:
1. Pripravíme si dostatočne veľký hrniec.
2. Pokrájanú slaninu roztopíme.
3. Kým slanina pustí masť, chuť, vôňu, pripravíme si cibuľu, cesnak, huby, uhorky a mäso.
4. K upečenej slanine pridáme cibuľu, podusíme, pridáme mäso.
5. Osolíme, okoreníme, pridáme rascu, miešame, kým obelie.
6. Pridáme huby, ešte pár minút miešame, podlejeme vodou.
7. Ochutnáme, podľa chuti pridáme, čo chýba.
8. Necháme variť, nech sa chute premiešajú. Mäso zmäkne za  20 - 30 minút.
9. V poslednom kroku pridáme pokrájané uhorky a horčicu.
10. Ešte krátko povaríme, bude to dokonalé.

Chutné, výdatné jedlo.

Szabó Csilla / LittleWonders

Toto ste už čítali?

Cookies