Back to top

Penové pité s černicami

Publikované: 21. august 2017 - 14:42
Úroda černíc bola štedrá, tak som hľadala nejaký nápad na zákusok, do čoho ich použijem.

Zrazu sa na spodku mojej krabičky receptov objavil dávno zabudnutý recept na zožltnutom papieri.  Veľmi som sa potešila. Vrátili sa mi tie letné spomienky, ktoré sa viažu k tomuto zákusku… Potom som povyťahovala ingrediencie a za krátky čas som spichla chutné mäkučké, penové pité.

INGREDIENCIE:
Prvá vrstva:
· 300 g polohrubá múka
· 100 g cukor
· 1 PDP
· 4 žlté
· 100 g roztopené maslo alebo 100 ml olej
· 200 ml mlieko
· štipka soli

Stredná vrstva:
· asi 1 kg  sezónneho ovocia

Vrchná vrstva:
· 4 bielka
· 100 - 250 g cukor – ak je ovocie kyslejšie, viac
· 1 - 2 hrste nahrubo posekaných orechov

PRÍPRAVA:

1. Pomiešame suché ingrediencie: múku, cukor, PDP a soľ.
2. Pomiešame žĺtka, mlieko a maslo (olej), pridáme k suchej zmesi, dobre spolu spracujeme.
3. Cesto dáme na pekáč asi 30 x 40 vystlaný papierom na pečenie.
4. Na cesto naukladáme ovocie.
Väčšinou som použila broskyne, ktoré som krájala na jemné mesiačiky. Tentokrát som použila černice, ktoré sa, samozrejme, nekrájajú. Len sa popúšťajú do mäkkého cesta.
5. Z bielok a cukru som vyšľahala penu, ktorou som pokryla cesto s ovocím. Bol to zážitok – biela pena prikryla čierne ovocie.
6. Na penu som vidličkou nakreslila vlny a posypala som celý povrch orechami.
7.  Pečieme v predhriatej trúbe na 140 - 150 stupňov  30 - 35 minút.

Sladké pité harmonizuje s kyselkavým ovocím a dobrú chuť dodávajú aj upečené chrumkavé orechy. Mňam!

Szabó Csilla / LittleWonders

Toto ste už čítali?

Cookies