Back to top

Produkcia hydiny na Slovensku je podľa slov odborníkov v ohrození

Publikované: 28. február 2018 - 10:08
Slovensko dosahuje iba 54-percentnú sebestačnosť v produkcii hydinového mäsa.

Tento podiel sa môže pri súčasnej úrovni cien ďalej znižovať. Informoval o tom v piatok na tlačovej besede v Bratislave riaditeľ Únie hydinárov Slovenska (ÚHS) Daniel Molnár. Podľa neho jednou z hlavných príčin sú tzv. letákové akcie obchodných reťazcov, ktoré sa predbiehajú v tom, ktoré z nich ponúknu svojim zákazníkom kura za najnižšiu cenu.

V prvých týždnoch tohto roka ceny za kura chladené poklesli v rámci akcií až na úroveň 1,27 až 1,44 eur za kilogram. Znamená to, že dlhodobo je takáto cena pre producentov neprijateľná a pre mnohých z nich likvidačná.

Nepriaznivá situácia s hydinovým mäsom pretrváva naďalej aj v sektore stravovania. V gastro sektore školského stravovania je aj naďalej veľmi nízky podiel slovenského hydinového mäsa, ktorý sa nedarí zvýšiť. Podľa tvrdenia Ivana Grófa zo spoločnosti Hybrav, na trhu by v súvislosti so zvýšeným dopytom vajec pred veľkonočnými sviatkami z domácej produkcie nemal byť problém. Avšak podľa informácií, ktoré majú hydinári k dispozícii, obchodné reťazce majú podpísané zmluvy na dovoz vajec zo zahraničia. A to by tiež znamenalo ohrozenie slovenských chovov.

Zdroj: aktuality.sk

Toto ste už čítali?

Cookies