Nachádzate sa tu

"Ragú Bolognese" na viacero spôsobov

Toto ste už čítali?

Publikované: 2019, máj 17 - 12:02 | Gastro
"Ragú Bolognese" si vždy pripravíme vo väčšom množstve do zásoby.
"Ragú Bolognese" na viacero spôsobov

Ragú Bolognese:

1 kg mleté mäso ( hovädzie a bravčové 1:1)
2 konzervy lúpaných a krájaných paradajok
paradajkový pretlak, alebo paradajkové pyré
3 veľké mrkvy nastrúhané na jemno
1 veľká cibuľa
3-4 strúčiky cesnaku
bylinky (tymián, oregano, bazalka...)
soľ, čierne korenie

Na oleji si opražíme cibuľku, pridáme mäsko, necháme ho "zatiahnuť", pridáme nastrúhanú mrkvu a spolu ešte premiešame a restujeme pokiaľ mrkva nepustí šťavu. Zmes osolíme podlejeme trochou vody (asi tak 2 dcl ), dusíme asi 1/2 hodinu. K mäsu pridáme paradajky, pretlak a spolu dusíme ďalšiu 1/2 hodinu. Pridáme pretlačený cesnak a bylinky a dochutíme podľa chuti.

Takto pripravenú zmes môžeme potom využiť v niekoľkých jedlách.

- náplň do zapekaných cestovín, alebo lasagní
- ako omáčku na cestoviny (stačí pridať postrúhaný syr na vrch a máte obed)
- ako základ na pizzu

Túto zmes môžeme urobiť do zásoby a po menších baleniach dať do mrazničky (ako to robia aj Talianky). Ráno stačí len zmes vytiahnuť, nechať rozmraziť a na obed si môžete dať ktorúkoľvek verziu.

Zapekané cestoviny s ragú bolognese:

ragú bolognese
balenie cestovín Farfalle
bešamel /tuk, múka, mlieko,soľ/
syr na strúhanie
olej na vymazanie plechu

Uvarené cestoviny prekladáme omáčkou, prevrstvíme bešamelom, ktorý si pripravíme z tuku, múky, mlieka a dochutíme soľou, prípadne korením a znova pokračujeme cestovinami. Takto pripravíme niekoľko vrstiev, nakoniec zasypeme syrom a dáme piecť 200°C/asi 30 min - pokiaľ syr nezozlátne.

Dobrú chuť!

mylittleworld.blogspot.com