Tento podiel sa môže pri súčasnej úrovni cien ďalej znižovať. Informoval o tom v piatok na tlačovej besede v Bratislave riaditeľ Únie hydinárov Slovenska (ÚHS) Daniel Molnár. Podľa neho jednou z hlavných príčin sú tzv. letákové akcie obchodných reťazcov, ktoré sa predbiehajú v tom, ktoré z nich ponúknu svojim zákazníkom kura za najnižšiu cenu.
V prvých týždnoch tohto roka ceny za kura chladené poklesli v rámci akcií až na úroveň 1,27 až 1,44 eur za kilogram. Znamená to, že dlhodobo je takáto cena pre producentov neprijateľná a pre mnohých z nich likvidačná.
Nepriaznivá situácia s hydinovým mäsom pretrváva naďalej aj v sektore stravovania. V gastro sektore školského stravovania je aj naďalej veľmi nízky podiel slovenského hydinového mäsa, ktorý sa nedarí zvýšiť. Podľa tvrdenia Ivana Grófa zo spoločnosti Hybrav, na trhu by v súvislosti so zvýšeným dopytom vajec pred veľkonočnými sviatkami z domácej produkcie nemal byť problém. Avšak podľa informácií, ktoré majú hydinári k dispozícii, obchodné reťazce majú podpísané zmluvy na dovoz vajec zo zahraničia. A to by tiež znamenalo ohrozenie slovenských chovov.
Zdroj: aktuality.sk
Toto ste už čítali?
![Slováci dbajú na spánok, či to robia správne, je otázne](https://dunajskostredsky.sk/files/styles/90x65/public/images/article/2025/jan/21/woman-2197947_1280.jpg?itok=RfkVEWdX)
Slováci dbajú na spánok, či to robia správne, je otázne
S novým rokom prichádzajú predsavzatia zamerané na...