Back to top

Po štvrťstoročí do Európy?

Publikované: 8. marec 2018 - 15:53
V nadstavbovej časti Fortuna ligy má DAC šancu vybojovať si miestenku do pohárovej Európy.

Od aktuálnej sezóny 2017/18 má Fortuna ligy nový formát. Tento model súťaže vrátil do slovenskej najvyššej súťaže základnú a nadstavbovú časť, ktoré sme tu mali v prvých troch ročníkoch existencie samostatnej slovenskej ligy od 1993/94 po 1995/96.

V priebehu sezóny absolvuje každý tím minimálne 32 ligových stretnutí. Minulý víkend sa 22. kolom skončila základná časť, počas ktorej si každý účastník zmeral sily s každým súperom raz doma a raz vonku. Súťaž sa rozdelila na šesť a šesť mužstiev - horná šestka hrá o majstrovský titul a postup do európskych pohárov, dolná o záchranu.

Lenže aj siedmy tím konečnej tabuľky môže mať šancu na prienik do Európskej ligy. Stane sa tak v prípade, ak Slovnaft Cup vyhrá mužstvo, ktoré skončí v konečnej tabuľke na 1. až 3. mieste. Pri tejto konštelácii sa odohrá play-off o Európsku ligu systémom 4-7 a 5-6 a následne sa stretnú víťazi. Toto play-off sa hrá vždy na jeden súboj a na ihrisku lepšie umiestneného tímu. Tento model zároveň znamená, že až prvých sedem mužstiev konečného poradia môže mať šancu na prienik do pohárovej Európy.

Čo sa týka dolnej skupiny, z najvyššej súťaže automaticky vypadáva posledný 12. tím. Ak druhé mužstvo druhej ligy splní licenčné podmienky, odohrá sa barážový dvojzápas o zotrvanie vo Fortuna lige medzi 11. tímom Fortuna ligy a 2. tímom II. ligy.

Mužstvá si do nadstavbovej časti prenášajú všetky body aj skóre, ktoré nahrali v základnej časti. V každej skupine sa odohrá ďalších 10 kôl, opäť každý s každým doma a vonku.

Hrá sa teda ešte o 30 bodov a nadstavba môže poriadne zamiešať karty v boji o majstra aj o účasť na medzinárodnej scéne. DAC je pred súbojmi v TOP 6 na tretej priečke, ktorá bude po sezóne zaručovať priamy postup do júlového 1. predkola Európskej ligy. Na konte máme 39 bodov, čo znamená, že na lídra z Trnavy strácame v tomto momente 11 bodov a pred štvrtou Žilinou máme dvojbodový náskok.

DAC v najcennejších európskych pohároch doteraz odohral desať stretnutí, štyri v Pohári víťazov pohárov a šesť v Pohári UEFA. Obe tieto súťaže boli predchodcom dnešnej Európskej ligy. Na našu poslednú účasť na európskej scéne zapadá prach už 25 rokov. V septembri 1993 sme v Pohári UEFA narazili na neskoršieho finalistu zo Salzburgu, ktorý nás vyradil po dvoch zhodných víťazstvách 2:0.

Teraz je tu teda šanca po štvrťstoročí pridať ďalšie diely do medzinárodnej klubovej štatistiky, k čomu ale mužstvo potrebuje aj pomoc svojho dvanásteho hráča. Čakáme Vás na tribúnach, tešíme sa spoločne na súboje v TOP 6!

Zdroj: fcdac.sk

Toto ste už čítali?

Tagy: DAC
Cookies