Back to top

DAC - Dinamo Minsk 1:3 (1:1)

Publikované: 27. júl 2018 - 10:12
Úvodný duel s viac ako polčasovým oslabením DAC nezvládol. Prvý zápas 2. predkola Európskej ligy začali ťažkopádnejšie a aj napriek obrovskej snahe a húževnatosti sa im nepodarilo nájsť úspešný recept na súpera. Ani takmer desaťtisícová fantastická kulisa stav nezvrátila.

Pri anglických týždňoch je rotácia hráčov v základnej zostave viac ako potrebná a inak sa neriadi ani Peter Hyballa. Na lavičku posadil oproti predošlému zápasu troch hráčov – Davisa, Tretyakova a M. Vidu, kým do základnej zostavy sa opäť dostali Šimčák, Ljubičić a Kalmár. Úvod stretnutia patril bojovnosti na oboch stranách.  Už v začiatočnej desaťminútovke bolo všetkým jasné, že Minsk je náročnejší súper ako Tbilisi. Po nej sa na rad dostali štandardky z oboch strán, kde však ani jedno mužstvo bránu neohrozilo. K prvej nádejnej akcii sme sa dostali v šestnástej minúte, keď si Pačinda našiel palebnú pozíciu pred pokutovým územím, strelu k ľavej žrdi gólman hostí len vyrazil. V 23. minúte Kalmár vystrelil odrazenú loptu z voleja, medzi tri žrde sa však nezmestila. O minútu vyhral Nikolić po vhadzovaní hlavičkový súboj, loptu dostal na Begunova, ktorý už nemal problém s jej doklepnutím - 0:1. Po pol hodine zahral Kalmár excelentný priamy kop asi z 25 metrov, poslal štipľavý pokus k ľavej žrdi, kde Gorbunov zasiahol v poslednej chvíli. V 34. minúte Yahaya, podobne ako Kalmár v 23. minúte, pálil odrazenú loptu z prvej, no podobne nabíjal slepými. Bayo dostal o štyri minúty dlhý nákop od Koštrnu, loptu fantasticky dobehol, hlavou zakončil k žrdi, no gólman Minska sa predviedol bravúrnym zákrokom. O minútu sa pre nás začali naozaj krušné chvíle, Šimčák videl v priebehu piatich minút dve žlté karty, čo znamená, že zvyšok zápasu sme hrali v oslabení. Hyballa zareagoval na červenú kartu vystriedaním Davisa za Herca. Ani vylúčenie nás nezastavilo, v nadstavenom čase Zhavnerchik pri našej snahe zahral rukou, Pačinda poslal nechytateľnú penaltu k ľavej žrdi, kde aj napriek odhadnutému smeru Gorbunov nemal nárok - 1:1. Náročný polčas sa vďaka gólu do šatne skončil remízou 1:1.

Druhé dejstvo začalo bez zmien na oboch stranách. Hral sa menej pohľadný futbal s viacerými prerušovaniami a zároveň aj s viacerými nepresnosťami. Rozruch začal po hodine hry. Najprv Bayo poslal prudký center na Vidu, ktorý ho nedokázal dostatočne skrotiť. Potom Pačinda excelentne kolmicou vysunul do samostatného nájazdu Baya, ten zoči-voči Gorbunovi svoju príležitosť stretnutia trestuhodne nevyužil. V 69. minúte hrozil opäť Bayo, Kalmár ho našiel z priameho kopu a náš najlepší strelec v Európskej lige hlavičkoval tesne vedľa. V 77. minúte sme inkasovali druhýkrát v zápase, po centri z pravej strany si Šatka nepokryl Makasa, pri ktorého hlavičke k pravej žrdi Macej nezasiahol - 1:2. Po inkasovanom góle sme sa po zvyšok stretnutia ešte niečo snažili spraviť s výsledkom, lenže snaha a centre do šestnástky nepriniesli ovocie. Práve naopak, v štvrtej nadstavenej minúte sa po centri z ľavej strany do lopty oprel nepokrytý Nikolić, ktorý pridal záverečnú bodku dnešnému duelu - 1:3. V početnej nevýhode sme prehrali dvojgólovým rozdielom.

Svoj príbeh už napisalo aj úvodné stretnutie 2. predkola Európskej ligy. V rámci postupu je však všetko otvorené, definitívnu bodku postupujúceho nám dá odvetný zápas, ktorý sa hrá o týždeň na pôde Minsku. Pre naše mužstvo to však bude mimoriadne náročná úloha. V zápase budeme musieť streliť minimálne tri góly. Ešte predtým sa opäť treba preladiť na Fortuna ligu, v ktorej v nedeľu 29. júla o 19:00 hostíme Michalovce.

Hodnotenie trénerov

Peter Hyballa, DAC: „Gratulujem Dinamu Minsk k víťazstvu 3:1. Prvých tridsať minút sme mali dobrú organizáciu defenzívy. Mali sme aj jednu-dve menšie šance. Bohužiaľ, stalo sa to, čo sa stalo aj v nedeľu, kedy sme inkasovali gól po nezvládnutej práci na krídle a prehranom hlavičkovom súboji. Prišla červená karta, kde je o čom diskutovať. Bol to druhý zákrok Šimčáka a druhá žltá karta, čo si myslím, že nemalo byť tak prísne posúdené. Na druhej strane ani od Šimčáka nebol druhý faul veľmi inteligentný. Dobre sme hrali aj v oslabení, aj keď to už bol iný zápas. Davis s Koštrnom odohrali duel na krídlách vysoko a fantasticky. Pri remíze prišla obrovská šanca Baya, keby dal gól, tak by to bolo o inom, ale nedal. Potom sme inkasovali druhýkrát a opäť to bolo po centri, keď obrana prehrala hlavičkový súboj. Mali sme naše príležitostí, no súper udrel tretíkrát po ďalšom prehranom súboji, kedy sme ho nechali hlavičkovať. Odteraz sa koncentrujeme na nedeľný zápas. V Minsku zase chceme hrať ofenzívny futbal. Streliť rýchly jeden, či dva góly a zabojovať o víťazstvo. Ešte raz musím povedať, že prvých päťdesiat minút bolo z našej strany dobrých, potom nám v početnej nevýhode došli sily. Mali sme problém na krídlách a v bránení jeden na jedného.“

Sergei Gurenko, Minsk: „Stretnutie by som rozdelil na dve polovice. Prvú časť sme odohrali dnes a vyhrali sme ju 3:1, kým druhá bude v Minsku. Čo sa týka výsledku, tak sme spokojní, avšak čo sa týka hry, tak s ňou spokojní nie sme.“

FC DAC 1904 DUNAJSKÁ STREDA - FC DINAMO MINSK 1:3 (1:1)

Európska liga, 1. kolo 2. predkola, 26.07.2018, 21.00 h

Góly: 24. Begunov 0:1, 45+1 Pačinda (11m) 1:1, 77. Makas 1:2, 90+4 Nikolić 1:3

Rozhodovali: Boiko - Alokhin, Volodin (UKR), 9227 divákov

ŽK: 33. Šimčák, 65. Kalmár - 21. Khvaschinski, 68. Gurenko

ČK: 39. Šimčák (po 2. ŽK)

DAC: Macej - Koštrna, Šatka, Huk, Šimčák - Kalmár (73. M. Vida), Ljubičić, Herc (41. Davis) - Pačinda, Bayo, K. Vida (87. Tretyakov)

Minsk: Gorbunov - Zhavnerchik, Galović, Da Rocha, Shitov - Korzun (81. Trebotić), Yahaya - Begunov, Nikolić, Khvaschinski (61. Gurenko) - Ivanov (71. Makas)

Štatistiky:

Držanie lopty: 52% - 48%

Strely: na bránu 7:4, mimo 5:5

Rohy: 4:0

Ofsajdy: 2:6

Zdroj: fcdac.sk

Toto ste už čítali?

Tagy: DAC
Cookies