
- Koniec utajovania pôvodu mäsa v reštauráciách
- Reakcia na dopyt spotrebiteľov
- Povinnosť sa vzťahuje na bravčové, hovädzie mäso, mäso z oviec, kôz a hydiny
„Spotrebitelia sa čoraz viac zaujímajú o pôvod potravín. Dôvodom sú najmä zahraničné potravinové škandály ako napríklad dovoz pokazenej brazílskej kuraciny, holandských vajec s obsahom fipronilu alebo import poľskej hovädziny z chorých kráv,“ uviedla ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Gabriela Matečná v reakcii na parlamentom schválený zákon o potravinách.
„Kým v obchodoch je krajina pôvodu bežne napísaná na obale, v reštauráciách túto informáciu dosiaľ nebolo možné dohľadať. Tým, že údaj o pôvode mäsa v stravovacích zariadeniach bude povinný, vychádzame v ústrety požiadavke spotrebiteľov,“ vysvetlila Matečná. Podľa reprezentatívneho prieskumu verejnej mienky, ktorý pre Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR vypracovala agentúra A.K.O. vyplynulo, že až 87,7 percenta ľudí zaujíma krajiny pôvodu mäsa.
Ako podotkla ministerka, cieľom týchto opatrení je tiež zvýšiť podiel slovenského mäsa v reštauráciách. Dôvodom, prečo agrorezort podporuje lokálne potraviny je ten, že slovenské mäso máme pod kontrolou od farmy až po obchody, resp. reštaurácie. „To sa ale nedá povedať o mäse, ktoré k nám cestuje tisíce kilometrov napríklad z Južnej Ameriky. Tam nevieme s určitosťou povedať, v akých podmienkach sú zvieratá chované ani ako bolo mäso skladované a spracované. A v neposlednom rade, kúpou lokálnych potravín šetríme životné prostredie, pretože nemusíme potraviny prevážať cez polovicu Zemegule. Som presvedčená o tom, že ľudia majú právo byť informovaní odkiaľ mäso pochádza,“ podotkla Gabriela Matečná.
Pozmeňujúci návrh k zákonu o potravinách, ktorý zlepší informovanosť stravníkov v reštauráciách, predložili poslanci Eva Antošová (SNS) a Peter Antal (Most-Híd). „Preukazovanie krajiny pôvodu mäsa v stravovacích zariadeniach sa bude týkať surového bravčového a hovädzieho mäsa, mäsa z oviec, kôz a hydiny, ale nie polotovarov,“ spresnila poslankyňa Eva Antošová. V súvislosti s viditeľnou a písomnou formou preukazovania pôvodu mäsa uviedla, že nemusí byť len v jedálnom lístku, ale môže byť aj formou nápisu na tabuli, prípadne na tabuli v elektronickej forme. Kontrolovať túto povinnosť budú jednotlivé Úrady verejného zdravotníctva, ktoré budú môcť vyrubiť pokutu v rozmedzí od 100 eur do 100.000 eur. „Najvyššie pokuty dostanú chronickí porušovatelia,“ doplnila. Novela má vstúpiť do platnosti v decembri tohto roka. Vykonávacie predpisy pripraví Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR.
Zdroj: MPRV SR
Toto ste už čítali?

Nesprávne kúrenie v domácnostiach vás vyjde poriadne draho
Mnohí ľudia si myslia, že ak si doma zakúria podľa...

Nadácia Volkswagen Slovakia spolu odovzdala deväť vozidiel neziskovým organizáciám
Nadácie Volkswagen Slovakia 30. septembra 2025 slávnostne...