Back to top

Zomreli pre spravodlivú krajinu

Publikované: 24. február 2020 - 15:29
V piatok večer na námestí pred Kultúrnym centrom Benedeka Csaplára sme si aj v našom meste zaspomínali na brutálne zavraždeného mladého novinára Jána Kuciaka a jeho milú, Martinu Kušnírovú.
Zomreli pre spravodlivú krajinu

Spomienkové zhromaždenie, ktorého sa napriek studenému, veternému počasiu zúčastnilo množstvo dunajskostredských občanov, sa začalo citovaným monológom z jedného filmu v prednese študentky súkromného gymnázia Zsófie Hrapka.

Po jej vystúpení nasledoval príhovor právnika Lajosa Mészárosa. „Aj nás ohromila tragédia, ktorá sa stala pred dvoma rokmi v neďalekej Veľkej Mači. V osobe Jána Kuciaka naša spoločnosť prišla o človeka, ktorý úprimne a s nasadením chcel prispieť k tomu, aby táto krajina bola skutočne prijateľná pre život každého z nás“ - povedal. Mészáros pripomenul to zhrozenie, ktoré pocítila celá krajina, keď vyšlo na svetlo sveta, že v srdci Európy zabili novinára. Ako sa takéto niečo mohlo stať v krajine, ktorá považuje samu seba za vyspelú, v modernom spoločenstve. Kuciak nemal moc, jeho nástrojom boli iba slová, pocit pre spravodlivosť, nadanie a jeho čitatelia.

„Ale napriek tomu, že na základe jeho pátraní a článkov, v ktorých odhalil páchateľov a skorumpovaných, ktorých bolo treba volať na zodpovednosť, napokon obeťami sa stali on a Martina“ - upozorňoval Lajos Mézáros.

Ani dnes, v roku 2020 „nesmieme byť ľahostajní k veciam verejným a nesmieme zabudnúť“ , vždy sa musíme zasadiť za pravdu, lebo sme tým dlžní pamiatke dvoch mladých ľudí.

Po príhovore zhromaždeným zaspievala Jusztina Bondor, študentka súkromného gymnázia.

Na spomienkovom zhromaždení prehovoril aj Robert Mistrík, bývalý kandidát na post prezidenta. „Život je nadradený všetkému hmotnému a všetkej moci (…) a nech už sme akíkoľvek, nech nás ťažia akékoľvek záťaže minulosti, vraždu nikdy nesmieme prijať“ - povedal.

Potom prišla k slovu Zsófia Csóka, ďalšia študentka súkromného gymnázia. „Zavraždili novinára – u nás. Ty, ktorý toto počúvaš, aj za teba hovorím. Za nás hovorím, lebo my sme budúci politici, štátnici, obhajcovia, sudcovia. Toto všetko bude raz úlohou našej generácie. My budeme vytvárať ovzdušie tejto krajiny. Mnohí sa pýtajú, aká bude moja budúcnosť, čo bude so mnou, zo mňa. Ja budem novinárka“ - vyhlásila študentka druhého ročníka súkromného gymnázia. 

Na záver spomínajúci – medzi nimi viceprimátori László A. Szabó a Attila Karaffa – svoje zapálené kahance umiestnili na schody pred kultúrnym centrom Benedeka Csaplára.

Zhromaždenie bolo ukočené v klube NFG besedou.

(n)

Toto ste už čítali?

Cookies