
Na otázku, pri akých príležitostiach konzumujú Slováci klobásu, až dve tretiny (67 %) opýtaných v prieskume uviedli, že na grilovačkách a opekačkách. Po slanine pri tejto príležitosti siahne necelá polovica (45 %).
Z ľudí, ktorí pravidelne pijú pivo, si ho najčastejšie vychutnávajú na grilovačke (56 %), a grilovačka či opekačka je obľúbený dôvod aj pre konzumentov tvrdého alkoholu (47 %).
Podľa prieskumu Slováci pri letnom ohni nedajú dopustiť ani na rôzne ochucovadlá a omáčky. "Podľa nášho prieskumu ľudia pre jej typickú kyslastú chuť uprednostňujú horčicu – ku klobáse si ju dá viac ako trištvrte (78 %) opýtaných, k slanine takmer polovica (49 %). Viac ako kečup je u nás obľúbený štipľavý chren, ktorý s klobásou jedáva necelá štvrtina Slovákov," spresnila Kirchnerová.
Pri príprave a dochucovaní jedla "pod holým nebom" sa však podľa Kirchnerovej medze nekladú, preto si Slováci pomaly zvykajú aj na rôzne netradičné marinády a omáčky, napríklad kôprovo-cesnakovú, kari či limetkovú. "Z hotových marinád zákazníci siahajú najčastejšie po medovej, horčicovej či brusnicovej. Avšak v grilovacej sezóne sa podstatne viac predávajú rôzne korenia, z ktorých si zákazníci pripravujú vlastné marinády," doplnila Kirchnerová.
Výber príloh ku klobásam a slanine je podľa prieskumu skôr tradičný. Pre väčšinu (80 %) to znamená konzumáciu chleba. Vhodnou a ľahšie stráviteľnou alternatívou ku grilovanému mäsu sú však aj rôzne druhy zeleniny.
Prieskum vypracovala pre spoločnosť Billa agentúra 2muse na základe exkluzívneho kvantitatívneho ad-hoc prieskumu formou on-line panela s riadeným prístupom na vzorke 1005 respondentov. Terénny zber dát sa uskutočnil od 11. do 18. júna 2020.
apps.billa.sk
Toto ste už čítali?

Adrenalínový zážitok na Žitnoostrovskom jarmoku
43. ročník Žitnoostrovského jarmoku ponúkne v sobotu...