Back to top

Testy v poslednej fáze: Tabletky vyvíjané proti chrípke účinkujú proti covidu

Publikované: 25. máj 2021 - 10:15
Liek molnupiravir pôvodne roky vyvíjali na chrípku, ale po začiatku testovania proti ochoreniu COVID-19 sa z neho v očiach odborníkov stala nádej na potlačenie nákazy. Nie sú pritom potrebné žiadne injekcie, je v tabletovej forme.
Testy v poslednej fáze: Tabletky vyvíjané proti chrípke účinkujú proti covidu

Vývoj molnupiraviru sa začal pred takmer dvadsiatimi rokmi v Spojených štátoch amerických. Počas pandémie sa dostal do tretej, záverečnej fázy klinického testovania proti covidu. Podľa odborníkov je nádej, že by sa z molnupiraviru mohol stať prvý skutočný liek proti tomuto respiračnému ochoreniu, ktoré na celom svete doposiaľ pripravilo o život takmer 3,5 milióna ľudí.

Dobrovoľníci s miernym alebo stredne silnými príznakmi covidu, ktorí sa do testov prihlásili, dostávajú 400-miligramové tablety liečiva dvakrát denne. Pacienti navštívia lekára na piaty, desiaty a pätnásty deň po podaní prvej dávky. Molnupiravir je antivirotikum – zabraňuje podľa doterajších zistení množeniu viacerých RNA vírusov vrátane SARS-CoV-2, ktorý je pôvodcom covidu.

„Dúfame, že testy budú úspešné a ukáže sa, že je to prelomové riešenie. Ak pacienti budú môcť byť liečení molnupiravirom v počiatočných, miernejších fázach ochorenia, ďalšiemu zhoršovaniu stavu sa bude dať vo veľkej miere predísť, čo odľahčí zdravotný systém,“ tvrdí Lingaiah Amidalya, riaditeľ nemocnice siete Yashoda Hospitals v indickom Hajdarabáde, ktorá sa na klinických testoch podieľa.

Výsledky tretej fázy klinickej štúdie by mohli byť známe ešte tento rok na prelome septembra a októbra. Ak aj posledná fáza testovania potvrdí účinnosť lieku proti covidu, výrobcovia podajú žiadosť o povolenie na núdzové použitie na americký Úrad pre kontrolu potravín a liečiv (FDA).

 

Európska lieková agentúra (EMA) by k prípadnému schvaľovaniu liečiva na použitie proti covidu zrejme pristúpila až po americkej FDA, zrejme až v druhej polovici budúceho roka.

Nádej na účinný liek

Profesor a lekár Michal Holub, prednosta Kliniky infekčných chorôb 1. lekárskej fakulty Univerzity Karlovej a Ústrednej vojenskej nemocnice v Prahe, pre Český rozhlas uviedol, že molnupiravir môže byť prelomovým liekom.

„Molnupiravir výrazne znižuje riziko, že by pacient prešiel do vážneho priebehu ochorenia. Teraz je liek v tretej fáze klinického testovania, v tých predchádzajúcich preukázal bezpečnosť a účinnosť,“ uviedol Holub.

Prípravok vyvíjajú spoločne firmy Merck a Ridgeback Biotherapeutics. Klinické testy sa uskutočňujú v spolupráci s indickou nadnárodou farmaceutickou spoločnosťou Natco Pharma.

ma7/dennikstandard.sk

Toto ste už čítali?

Cookies