Načo slúžia vajíčka pri pečení a varení?
Vajíčka majú dôležitú úlohu. Slúžia ako „lepidlo“, teda spojovací materiál a zároveň aj ako kypridlo. Takže suroviny držia pekne pokope a zároveň ich aj jemne nadvihujú a robia vzdušnejšími.
Ak je v recepte 3 a viac vajec, vajíčka sú hlavnou zložkou a bez nich sa vám jedlo nepodarí.
Nahrádzajte iba 1 – 2 vajcia, viac nie.
Ovsené vločky
Pri pečení sušienok vajíčko nahradia ovsené vločky. Dve – tri polievkové lyžice ovsených vločiek počítajte ako jedno vajíčko.
Mleté ľanové semienka, ľanová múka
Zmiešajte 1 polievkovú lyžicu mletých ľanových semienok alebo ľanovej múky s troma lyžicami vody. Nechajte pár minút postáť, až vznikne krémovitá hmota, podobná rozmiešanému vajíčku.
Použite do: múčnikov, mäsových plniek, fašírok, placiek a všade tam, kde vajíčko slúži ako spojovací materiál.
Chia semienka
Podobne fungujú aj chia semienka. Jednu lyžicu chia semiačok zalejte troma – štyrmi lyžicami vody a nechajte štvrť hodiny postáť, až vznikne želatínová hmota. Ňou nahraďte vajíčko v recepte.
Použite do: múčnikov, mäsových plniek, fašírok, placiek a všade tam, kde vajíčko slúži ako spojovací materiál.
Banán
Máte málo vajec do koláča? Nahraďte ich banánom! Na jedno vajce počítajte polovicu väčšieho zrelého banánu alebo jeden, ktorý roztlačíte alebo rozmixujete na kašu. Ideálne ak má už hnedé bodky alebo je trochu prezretý. Myslite však na to, že váš kulinársky výsledok môže chytiť jemne banánovú príchuť.
Použite do: múčnikov, pudingov, krémov.
Jablkové pyré
Aj jablkové pyré alebo detská výživa slúži ako náhrada vajec v koláčoch. Jedno vajíčko nahradí 5 lyžíc pyré, zmiešaných s lyžičkou prášku do pečiva. Podobne ako pri banánoch, aj tu myslite na trocha inú konzistenciu a sviežejšiu chuť po jabĺčkach.
Použite do: koláčov, palaciniek, lievancov.
Želatína alebo agar-agar
Číra prášková želatína alebo agar-agar tiež poslúžia namiesto vajíčka. Lyžica agaru zmiešaná s lyžicou vody nahradí jedno vajce, vrecúško želatíny poslúži ako tri vajcia.
Použite do: múčnikov, pudingov, krémov, palaciniek, lievancov.
Sušené droždie
Polovica vrecúška sušeného droždia, zmiešaná so 100 ml teplej vody, poslúži v prípade núdze ako náhrada jedného vajca.
Použite do: múčnikov.
Arašidové maslo
Tri lyžice arašidového masla spravia pri pečení rovnakú službu ako jedno vajíčko. Použite však maslo hladké, nie s kúskami arašidov a do úvahy berte aj slanú chuť arašidového masla a jeho farbu.
Použite do: múčnikov a krémov.
Kypriaci prášok do pečiva
Aj lyžičkou prášku do pečiva, zmiešanou s lyžicou oleja a lyžicou vody môžete nahradiť vajce.
Použite do: palaciniek, lievancov, trhancov, placiek, cestíčka na obaľovanie.
Vanilkový puding
1 + 1 = 1. Je to nelogické? Ale kdeže! 1 lyžička vanilkového pudingu + 1 lyžička oleja = 1 vajce. A už je to jasné, však?
Použite do: múčnikov, pudingov, krémov.
Pivo
Chystáte sa obaľovať mäso, ale vajcia sa minuli? Namiesto mlieka a vajca použite pivo a mäso obaľte tradičným spôsobom.
Použite do: trojobalu na mäso, cestíčka na obaľovanie mäsa.
Hrachová múka
Pivo v trojobale sa vám nepozdáva? Ako náhradu vajíčka pri obaľovaní mäsa môžete použiť aj hrachovú múku. Lyžicu hrachovej múky rozmiešajte s dvoma lyžicami vody a použite namiesto vajca.
Použite do: trojobalu a cestíčok na obaľovanie.
Strúhaný zemiak
V slaných a mäsových jedlách poslúžia namiesto vajíčka 2 – 3 lyžice surového postrúhaného zemiaka.
Použite do: placiek, fašírok.
Cícerová voda
Že vám to nesedí? Je to tak, voda z konzervovaného cícera dokáže nahradiť vajíčko až tak, že ju môžete použiť namiesto tuhého snehu z bielok. Na jedno vaječné bielko počítajte dve polievkové lyžice cícerovej vody, na jedno celé vajce tri lyžice. Nálev sceďte cez sitko, odoberte potrebné množstvo a šľahajte. Elektrickým šľahačom budete mať rastlinný sneh bez bielok hotový za štvrťhodinu, ručne to bude trvať dlhšie. Pre lepší výsledok môžete pridať stužovač šľahačky, ale zvládnete to aj bez neho.
Použite do: všade tam, kde potrebujete použiť sneh z bielok.
Sójové mlieko
Sójový lecitín v sójovom mlieku dokáže to, čo vajíčko. A teda s ním spravíte poľahky aj majonézu. Keďže to dokáže len sójový lecitín, iné mlieka nepoužívajte. Ustrážte si aj obsah cukru v sójovom mlieku, aby ste majonézu vo výsledku nemali sladkú.
Použite do: majonézy, krémov.
Silken tofu
Možno sa trochu nabeháte, než nájdete tofu, ktoré je spracované do hodvábnej konzistencie. Odmenou vám bude taká dokonalá náhrada vajíčka, že ho rozmixované môžete použiť na praženicu. Pokojne aj s cibuľkou.
Použite do: praženice a všade tam, kde je vajíčková konzistencia potrebná.
swansonvitamins.com