Back to top

Cyklotúlačky po Žitnom ostrove zavedú výletníkov aj k vrakom lodí uprostred lužného lesa

Publikované: 17. máj 2024 - 11:22
Turisti budú na bicykloch a v sprievode odborníkov spoznávať jedinečnú krajinu okolo Dunaja. O tom, ako sa formovala, prečo by sme ju mali chrániť a aké sú jej najväčšie vzácnosti sa dozvedia prostredníctvom historických faktov i legiend. Cyklotúlačky po Žitnom ostrove, ktoré pripravila Krajská organizácia cestovného ruchu Trnavský kraj, sa budú konať každú júnovú sobotu. Vstupenky sú v predaji cez krajzazitkov.sk.
Cyklotúlačky po Žitnom ostrove zavedú výletníkov aj k vrakom lodí uprostred lužného lesa

Územie na juhu Trnavského kraja ohraničené korytom európskeho veľtoku, jeho ramenom – Malým Dunajom a v krátkom úseku aj riekou Váh, je najväčším riečnym ostrovom v Európe a zároveň obrovskou zásobárňou pitnej vody. Návštevníkov zo Slovenska i zo zahraničia lákajú thermalparky a tradičná kuchyňa, milovníci aktívneho oddychu si prídu na svoje vďaka splavom aj cyklistickým trasám.

Po vodnom turizme, ktorý je jedným z lákadiel Žitného ostrova, je našim cieľom upozorniť aj na pestré možnosti rekreačnej cyklistiky v tomto regióne. Cyklobusom od vody k vode vozíme aj tento rok záujemcov spolu s ich bicyklami z Dunajskej Stredy do Gabčíkova, cez ktoré prechádza Dunajská cyklistická cesta. Po nej sa dostanú k Číčovskému mŕtvemu ramenu, ktoré je jednou zo zaujímavostí júnových výletov, ktoré sú tohtoročnou novinkou Trnavského kraja zážitkov,“

- hovorí Agáta Mikulová, riaditeľka KOCR Trnavský kraj.

Účastníkov Cyklotúlačiek po Žitnom ostrove na všetky zaujímavosti tohto územia upozornia miestni sprievodcovia. Hovoriť budú o histórii Medveďovského mosta, ale aj o úlohe rieky Dunaj počas II. svetovej vojny. Práve prostredníctvom dejinných udalostí, ku ktorým patrí aj povodeň v roku 1965, turisti lepšie spoznajú okolnosti formovania tejto unikátnej krajiny.

Jednou zo zastávok na Cyklotúlačkách po Žitnom ostrove bude Číčovské mŕtve rameno – chránená prírodná rezervácia, ktorú miestni nazývajú Lion - podľa Taliana, ktorý sa tu kedysi usadil.

Vedeli ste, že uprostred lužného lesa môžete naraziť na zhrdzavené vraky lodí? Sprievodcovia budú rozprávať o tom ako pomohli obyvateľom Žitného ostrova v roku 1965, keď Dunaj naplno ukázal svoju ničivú silu,“

hovorí Petra Hencelová z KOCR Trnavský kraj.

Cyklotúlačky po Žitnom ostrove sa konajú každú júnovú sobotu. Účastníci týchto nenáročných výletov po rovinatom teréne nepotrebujú špeciálne vybavenie – iba občerstvenie, vlastné bicykle a dobrú náladu. Počet miest je obmedzený, preto je potrebné zabezpečiť si miesta vopred nákupom vstupeniek cez krajzazitkov.sk.

KOCR Trnavský kraj

Toto ste už čítali?

Cookies