Back to top

Prehliadka dychových hudieb

Publikované: 6. august 2024 - 5:23
Dychová hudba Dobrovoľného hasičského zboru Šamorín a Dychová hudba Veselá Kapela z Komárna sa 10. augusta 2024 predstavia v Dunajskej Strede prvýkrát.
Prehliadka dychových hudieb

Dychová hudba Dobrovoľného hasičského zboru Šamorín oslávi budúci rok 150-te výročie založenia. Je stálou súčasťou podujatí organizovaných DHZ, ale predstavili sa aj na festivaloch dychových hudieb a odohrali aj samostatné koncerty. V repertoári majú klasické pochody, polky, valčíky a koncertné skladby.

V podaní dychovej hudby si môžete vypočuť aj skladbu Böhmischer Wind od Ernsta Moscha.

Dirigentom a umeleckým vedúcim dychovej hudby je Tibor Mrázik.

Súbor Veselá Kapela, ako pokračovateľ Dychovky mladých pri Slovenských lodeniciach v Komárne, pôsobí na hudobnej scéne vyše tridsať rokov, má za sebou viac ako sto vystúpení. Je stálymi vystupujúcimi na podujatiach organizovanými mestom Komárno a okolitými obcami, ale súbor neraz reprezentoval mesto aj v zahraničí. V repertoári má okrem pochodov, poliek a valčíkov aj úpravy známych skladieb a filmových melódií.

Na koncerte v jeho podaní zaznie aj známa skladba Františka Krištofa Veselého Jaj Zuzka, Zuzička v úprave Eduarda Čuháka.

Spevákom kapely je Ferdinand Grassl, umeleckým vedúcim Róbert Ganzer a dirigentom Ľudovít Moravcsik.

Obe dychovky sa predstavia samostatne ana konci koncertu odohrajú niekoľko spoločných skladieb, medzi nimi aj najznámejšiu českú polku Škoda lásky od Jaromíra Vejvodu.

Toto ste už čítali?

Cookies