Back to top

Zmena životného minima sa dotkla viac ako 19 000 dôchodcov

Publikované: 4. august 2024 - 4:45
Sociálna poisťovňa prepočítala poberateľom dôchodkov, ktorí čelia exekúcii, ich exekučné zrážky. Urobila tak v nadväznosti na zvýšenie životného minima od 1. júla 2024 z dovtedajšej sumy 268,88 eura na 273,99 eura. V júlových výplatných termínoch sa táto zmena dotkla viac ako 19 tisíc poberateľov dôchodkových dávok, ktorým sa po znížení exekučnej zrážky suma dôchodku zvýšila. V peňaženke im tak zostane viac.
Zmena životného minima sa dotkla viac ako 19 000 dôchodcov

Zvýšenie životného minima znamená, že exekvovaným poberateľom dôchodkov sa zvýšila suma dôchodku, ktorý po zrážke dostávajú zo Sociálnej poisťovne. Išlo o skupinu viac ako 19 tisíc poberateľov dôchodkov. Pri zvýšení životného minima sa totiž zvyšuje minimum, ktoré musí poberateľovi po vykonaní zrážok z dôchodku zostať. Sociálna poisťovňa preto tým poberateľom dôchodkov, ktorých dôchodok podlieha exekúcii, znížila sumu exekučnej zrážky. Zvýšenie minima, ktoré musí poberateľovi dôchodku po vykonaní zrážok zostať, môže mať za následok aj ukončenie vykonávania exekučných zrážok z dôchodku. Ide o situáciu, kedy je dôchodok nižší ako minimum, ktoré mu musí zostať.

O týchto zmenách Sociálna poisťovňa aj tento rok informovala každého dotknutého poberateľa dôchodku písomnou informáciou. Poberatelia dôchodkov ju dostali v priebehu júla 2024 a súčasťou informácie bol aj predpokladaný dátum ukončenia exekučných zrážok z dôchodku. Pretože sa exekučné zrážky v novej sume vykonali už v júli 2024, nevznikla tak navyše zrazená suma, ktorá bola v ostatných rokoch poberateľom dôchodkov vyplatená v augustovom výplatnom termíne.

Zdroj: socpoist.sk

Toto ste už čítali?

Cookies