Back to top

Nový školský rok sa začal aj na Základnej škole Zoltána Kodálya s VJM a Základnej škole Smetanov háj

Publikované: 3. september 2024 - 14:05
Letné prázdniny sa skončili, nový školský rok sa môže začať. Primátor nášho mesta JUDr. Zoltán Hájos privítal žiakov, učiteľov a rodičov v dvoch dunajskostredských základných školách.
Nový školský rok sa začal aj na Základnej škole Zoltána Kodálya s VJM a Základnej škole Smetanov háj

Zoltán Hájos privítal prítomných na slávnostnom otvorení školského roka na ZŠ Zoltána Kodálya s veľkou radosťou. Vo svojom príhovore vyzdvihol žiakov prvého, piateho a deviateho ročníka, keďže tento školský rok pre nich prinesie veľkú zmenu. Kým pre najmenšie deti po škôlke začína úplne iný svet, pre piatakov budú novinkou nové vyučovacie predmety a nová organizácia výuky. V poslednom ročníku základnej školy zas deviataci musia urobiť všetko pre to, aby dosiahli čo najlepšie výsledky, aby ich o niekoľko mesiacov prijali na nimi zvolenú strednú školu. Primátor zároveň povzbudil všetkých žiakov k tomu, aby brali učenie vážne, pretože „pre naše mesto je dôležité, aby malo vzdelaných obyvateľov. Komunita je silná vtedy, keď je jej budúci osud v rukách šikovných a vzdelaných dospelých,“ zdôraznil primátor nášho mesta a následne dodal: „To je dôvod, prečo učenie treba brať vážne, aby naše deti mohli absorbovať potrebné vedomosti."

Veľká zmena čaká aj samotnú inštitúciu, keďže v súčasnosti vedie ZŠ Zoltána Kodálya poverená riaditeľka.

„Som presvedčený o tom, že v novembri nájdeme človeka, ktorý bude vedieť správne načrtnúť smerovanie školy na najbližších päť rokov,“ povedal Zoltán Hájos.

Poverená riaditeľka školy Iveta Takács v úvode svojho prejavu predstavila nových pedagógov inštitúcie a následne v príhovore k žiakom porozprávala o začiatku novej kapitoly života pre prvákov a význame správnej voľby strednej školy pre deviatakov. S vedomím, že rodičia majú na zreteli dobro svojich detí, im poďakovala za dôveru, ktorú základnej škole Zoltána Kodálya prejavili tým, že do nej zapísali svoje deti.

Básňou hostí privítala Léna Miklós a spevom Ádám Lelkes a Sára Lukács.

Ďalšie fotografie zo slávnostného otvorenia školského roka si môžete pozrieť v našej fotogalérii.

 

 

Primátor Zoltán Hájos privítal v mene svojom i v mene samosprávy zhromaždených aj na základnej škole Smetanov háj. V škole s vyučovacím jazykom slovenským tiež zdôraznil, aký odlišný bude tento školský rok pre prvákov, piatakov a deviatakov. Okrem toho, že učiteľský zbor je v živote školy veľmi dôležitý – a pritom vyzdvihol kvalitu pedagogického zboru tejto inštitúcie – je dôležitá aj kvalita budovy vzdelávacej inštitúcie.

„Dlhé roky nebolo možné základnú školu Smetanov háj zrekonštruovať, teraz sa nám konečne podarilo nájsť vhodné finančné zdroje a dotačné výzvy, aby mohla byť obnovená aj táto škola. Budovu teda čaká výmena okien, zateplenie, vonkajšia a vnútorná obnova,“ s potešením povedal primátor s tým, že Základná škola Smetanov háj v priebehu najbližších dvoch rokov prejde modernizáciou a rekonštrukciou.

Na záver svojich slov zaželal žiakom úspešný školský rok, veľa síl a zdravia a učiteľom vytrvalosť a veľa radosti do práve sa začínajúceho školského roka.

Prítomných privítala aj riaditeľka školy Helena Fodorová. Dodala, že počas leta veľa pracovali na tom, aby sa mohla rozbehnúť modernizácia školy, vďaka čomu sa podarilo osadiť modernejšie osvetlenie, čiastočne vymeniť okná a vytvoriť nové odborné učebne. Riaditeľka tiež uviedla, že v novom školskom roku vstúpi ZŠ Smetanov háj do nového štátneho vzdelávacieho programu. V závere svojho príhovoru zaželala žiakom a pedagógom úspešný nový školský rok.

Slávnostné otvorenie základnej školy svojim vystúpením spríjemnili manželia Katarína Senková a Miloš Senko, Francesca Romina Minárik a Sofia Anna Ravaszová.

Ďalšie fotografie z otvorenia školského roka 2024/25 si môžete pozrieť v našej fotogalérii.

Text a foto: Vince Rózsár

Toto ste už čítali?

Cookies