Back to top

Trnava bola dejiskom Dňa rešpektu a športu ako najväčšej športovo-charitatívnej akcie na Slovensku

Publikované: 24. september 2024 - 9:11
V pondelok 23. septembra 2024 na Štadióne Antona Malatinského v Trnave zorganizovalo občianske združenie Integrácia svieti pre všetky deti rovnako podujatie s názvom Deň rešpektu a športu. Išlo o najväčšiu športovo-charitatívnu akciu s účasťou približne 18-tisíc žiakov a študentov z celého Slovenska a jeho partnermi boli Trnavský samosprávny kraj, Združenie Samosprávne kraje Slovenska SK8 a Združenie miest a obcí Slovenska. Hlavným posolstvom podujatia je dať deťom istotu, že na svoje problémy nie sú samé a poukázať na integráciu mládeže.
Trnava bola dejiskom Dňa rešpektu a športu ako najväčšej športovo-charitatívnej akcie na Slovensku

„Trnavská župa je partnerom projektu, cez ktorý spoločne hovoríme NIE nenávistným prejavom. Deň rešpektu a športu vnímam ako most k tomu, aby sa na Slovensku hovorilo, ale aj konalo v prospech ochrany detí pred šikanou. Je úlohou nás, všetkých dospelých, komunikovať s deťmi, vypočuť si ich a stáť pri nich v najťažších momentoch. Rovnako im vytvoriť prostredie, v ktorom sa neboja ozvať ak niečo nie je v poriadku. Mladým musíme dať istotu, že na každý problém existuje riešenie, a že v tom nie sú sami. Na túto charitatívnu akciu sme pozvali 18-tisíc detí z celej republiky, z toho takmer 10-tisíc stredoškolákov zo župných stredných škôl. Verím, že odkaz ‚byť slušný je cool‘ bude rezonovať medzi mladými a najmladšími, aby sa v spoločnosti cítili bezpečne,“ povedal trnavský župan a predseda SK8 Jozef Viskupič.

Deň rešpektu a športu bol určený pre žiakov II. stupňa základných škôl a študentov stredných škôl. Okrem 16-tisíc školákov mohli naživo sledovať podujatie aj ostatní žiaci a študenti škôl po celom Slovensku. Dopravu detí na podujatie zabezpečili špeciálne vypravené vlaky a autobusy.

Na štadióne boli prítomní aj pracovníci Prevencie kriminality, ktorí počas podujatia poskytovali deťom a pedagógom informácie, kde a na koho sa môžu obrátiť v prípade, že sa stanú svedkami alebo obeťami šikany. Súčasťou programu boli hudobné vystúpenia viacerých slovenských interpretov, či exhibičný futbalový zápas medzi osobnosťami projektu Integrácia a bývalými osobnosťami slovenskej futbalovej reprezentácie, na ktorom si priamo zahrali aj deti. Deň rešpektu a športu mal aj charitatívny rozmer – spojený bol s benefičnou akciou, ktorej výťažok poputuje na dobročinné účely.

„Som rád, že Deň rešpektu a športu ďaleko presiahol Trnavu ako dejisko podujatia. Vďaka tomu každé jedno dieťa od Bratislavy až po Sninu už oddnes vie, že sa nemusí báť povedať, že je cieľom nenávistných prejavov, či nedajbože šikany. Teším sa, že sa do Dňa rešpektu a športu zapojili mienkotvorné osobnosti, ku ktorým mladá generácia vzhliada, a ktoré svojím pôsobením môžu pozitívne ovplyvniť správanie detí,“ vyjadril sa riaditeľ projektu Integrácia a organizátor Dňa rešpektu a športu Slavomír Krafčák.

V rámci exhibičného zápasu si za tím bývalých osobností slovenskej futbalovej reprezentácie zahral aj futbalista FC Spartak Trnava Michal Ďuriš. Ako povedal: „Sám mám deti a snažím sa ich vychovávať v rešpekte a pokore. Oslovila ma preto myšlienka byť súčasťou veľkého projektu na podporu ochrany detí. Som rád, že to má obrovský dosah na celé Slovensko, pretože chceme, aby všetky deti vyrastali v bezpečnom priestore plného rešpektu a vzájomnej úcty.“

Podujatie organizovalo občianske združenie Integrácia svieti pre všetky deti rovnako. Partnermi podujatia boli v zmysle memoránd o spolupráci Združenie Samosprávne kraje Slovenska SK8 a Združenie miest a obcí Slovenska.

Podujatie Deň rešpektu a športu je organizované od roku 2022, kedy NR SR ustanovila 22. september za Pamätný deň rešpektu a eliminácie nenávistných prejavov na deťoch.

 TTSK

Toto ste už čítali?

Cookies