Back to top

Vláda schválila zoznam obcí, v ktorých vzniknú centrá zdieľaných služieb

Publikované: 27. september 2024 - 10:32
Vo vybraných 22 obciach z najmenej rozvinutých regiónov vzniknú Centrá zdieľaných služieb. Peniaze na ich zriadenie poskytne Ministerstvo vnútra (MV) SR z Plánu obnovy a odolnosti (POO) SR a prostriedky na personálne kapacity zabezpečí Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie (MIRRI) SR vďaka eurofondovej výzve. Pôjde o prvú integrovanú výzvu, v ktorej sa spájajú zdroje z POO a eurofondov z Programu Slovensko.
Vláda schválila zoznam obcí, v ktorých vzniknú centrá zdieľaných služieb

Cieľom vybudovania Centier zdieľaných služieb je posilniť administratívne kapacity a efektivitu verejnej správy. Vznikom centier bude zabezpečené splnenie míľnika v rámci 6. žiadosti o platbu z POO.

Peniaze dostanú samosprávy formou priameho vyzvania. Vybrané obce spĺňajú požiadavky stanovené auditom, prejavili záujem o zriadenie centier zdieľaných služieb, sú z najmenej rozvinutého regiónu, sú schopné v stanovenom termíne zrealizovať ich zriadenie a sú pripravené zvýšiť efektivitu výkonu verejnej moci zvýšením počtu vykonávaných agend v rámci spoločného obecného úradu alebo zvýšením počtu obcí zahrnutých do spoločného obecného úradu.

Výzvu na zriadenie centier zdieľaných služieb vo forme pilotného riešenia vyhlási MV SR do 30. septembra 2024. Následne MIRRI SR vyhlási výzvu na financovanie ľudských zdrojov, ktoré budú v centrách pôsobiť.  

„Po tom, ako vláda schválila návrh, kde budú centrá zriadené, my pracujeme na splnení druhej polovice zadania. A to, že ešte do konca tohto roka plánujeme vyhlásiť výzvu na financovanie ľudí, ktorí budú v centrách pracovať. To, o aké pozície pôjde, bude ešte predmetom diskusií,“priblížil štátny tajomník MIRRI SR Michal Kaliňák.  

Toto ste už čítali?

Cookies