Back to top

Panattoni odovzdalo nové výrobné priestory pre globálneho lídra v automobilových technológiách

Publikované: 30. september 2024 - 17:12
V Panattoni Park Bratislava North, ktorý sa nachádza v blízkosti obce Plavecký Štvrtok, boli oficiálne odovzdané do prevádzky nové priestory výrobnej haly pre globálneho lídra v oblasti automobilových technológií. Tretia hala v rámci Panattoni Parku Bratislava North, ktorá bude slúžiť na výrobu interiérových komponentov a elektronických systémov do automobilov, nadväzuje na úspešné obsadenie predchádzajúcich dvoch hál klientom IKEA, konkrétne jeho divíziami IKEA Components a IKEA Industry.
Panattoni odovzdalo nové výrobné priestory pre globálneho lídra v automobilových technológiách

Kľúčovým aspektom tohto nového objektu je jeho dôraz na zelené riešenia a energetickú efektívnosť. Aj tretia hala bude usilovať o získanie prestížnej certifikácie BREEAM New Construction 2016 v druhej najvyššej úrovni Excellent, čím potvrdzuje záväzok developera k podpore udržateľnej budúcnosti. Spustenie prevádzky je plánované na začiatok roka 2025.

Výstavba tretej haly je súčasťou druhej etapy rozvoja Panattoni Parku Bratislava North, ktorý sa od svojho vzniku stal strategickým bodom pre viaceré medzinárodné spoločnosti. Tento projekt, realizovaný v úzkej spolupráci s investičným fondom BHS Real Estate Fund SICAV, sa opiera o moderné technologické riešenia a prísne environmentálne štandardy.

Udržateľnosť ako kľúčový pilier rozvoja

Panattoni Park Bratislava North spĺňa najvyššie kritériá v oblasti energetickej a environmentálnej efektívnosti. Celý areál bol navrhnutý s dôrazom na minimalizáciu dopadu na životné prostredie. Medzi hlavné environmentálne opatrenia patria monitorovanie spotreby a prípadného úniku vody, využívanie certifikovaných stavebných materiálov, ako aj pokročilé systémy úpravy vzduchu s nízkou energetickou náročnosťou či svetlovody s reguláciou, ktoré umožňujú maximálne využitie prirodzeného svetla na osvetľovanie administratívnych priestorov. Dôležitou súčasťou projektu je aj príprava pre využívanie fotovoltickej energie, čo prispeje k zníženiu prevádzkových nákladov a podpore udržateľných zdrojov energie.

Celý park sa vyznačuje moderným riešením v oblasti hospodárenia s vodou, kde sú využívané retenčné nádrže na zber dažďovej vody a jej opätovné využitie. Ďalej je implementovaný systém spätného využívania vody z hasiacich systémov. Výrazný dôraz sa kladie aj na zodpovedné nakladanie s odpadom. Panattoni Park Bratislava North má zavedený plán minimalizácie odpadu a jeho opätovného využívania, čím sa znižuje negatívny dopad na životné prostredie. V spolupráci s partnerskou spoločnosťou Reneso bol zavedený program na zber a recykláciu cigaretových ohorkov, čo prispieva k ďalšiemu zlepšeniu environmentálnych parametrov parku.

Okrem technických riešení zameraných na udržateľnosť budú v parku zriadené aj včelie úle a hmyzie hotely, čo zvýši biodiverzitu a podporí ekologickú rovnováhu v rámci lokality. Parkovacie plochy sú navrhnuté tak, aby obsahovali zelené prestrešenia s popínavými rastlinami, čím sa zlepší mikroklíma a zníži prehrievanie plôch.

Význam tohto projektu pre región je nielen ekologický, ale aj ekonomický

Financovanie výstavby druhej etapy projektu bolo zabezpečené prostredníctvom úzkej spolupráce so Slovenskou sporiteľňou. Jedným z hlavných kritérií pre schválenie financovania boli práve udržateľné aspekty a splnenie prísnych environmentálnych štandardov. Očakáva sa, že otvorenie novej výrobnej haly prispeje k hospodárskemu rozvoju regiónu a vytvorí nové pracovné príležitosti pre miestnych obyvateľov.

Panattoni Park Bratislava North je ukážkovým príkladom toho, ako môžu byť moderné priemyselné projekty nielen ekonomicky prínosné, ale aj ekologicky zodpovedné. Naše dlhoročné skúsenosti a know-how nám umožňujú vytvárať priestory, ktoré spĺňajú prísne európske normy a zároveň sú šetrné k životnému prostrediu,“ uviedol Erik Ivaničko, riaditeľ Panattoni Slovensko.

Viac o spoločnosti Panattoni:

Panattoni Development Company je jednou z najväčších súkromných developerských spoločností na svete so 60 pobočkami v Severnej Amerike, Európe a Ázii. Od začiatku pôsobenia v strednej Európe v roku 2005 spoločnosť dokončila celkovo takmer 28 miliónov metrov štvorcových moderných priemyselných priestorov v Európskej únii a Spojenom kráľovstve. Viac ako 11 miliónov metrov štvorcových budov je v správe, pričom viac ako 3 milióny metrov štvorcových budov sú v súčasnosti vo výstavbe. Ponúka priemyselné, skladové a kancelárske priestory. Špecializuje sa na stavby na kľúč (BTS: build-to-suit), ktoré presne spĺňajú požiadavky jednotlivých klientov. Panattoni už šiestykrát po sebe obhájilo pozíciu lídra európskeho priemyselného trhu a všetky jeho projekty smerujú k medzinárodnej certifikácii BREEAM New Construction minimálne na úrovni Excellent. . Medzi kľúčových klientov patria spoločnosti ako Amazon, Tchibo, DSV, H&M, DHL, Kion, ND Logistics, Still, Schenker, Selgros a Tesco. Okrem Českej republiky a Slovenska má Panattoni pobočky aj vo väčšine krajín EÚ, vo Veľkej Británii a Indii. Viac o www.panattonieurope.com.

neopublic.sk

Toto ste už čítali?

Tagy: Panattoni
Cookies