Back to top

1968-2018: päťdesiat rokov od postupu do Divízie

Publikované: 28. november 2018 - 9:56
V tomto roku si pripomíname päťdesiate výročie postupu do tretej najvyššej súťaže v Československu.

Tri mužstvá vybojovali pre dunajskostredský futbal postup do tretej najvyššej súťaže.

Tento historický úspech ako prvý dosiahol v roku 1962 Slavoj pod vedením trénera Ervina Kovácsa. Krajskú súťaž zvládol bez jedinej prehry a tretiu najvyššiu celoštátnu súťaž, vtedy oficiálne pomenovanú ako Majstrovstvá kraja, hral najbližšie tri sezóny.

Ďalší míľnik prišiel v sezóne 1967/68. Mužstvo trénera Jána Grešša postúpilo do divízie, čo bola v hierarchii súťaží tiež tretia najvyššia súťaž v Československu. Na tejto úrovni odohralo mužstvo, už pod názvom Jednota, jeden ročník a po reorganizácií súťaží sa od leta 1969 ocitlo späť v IV. lige.

Do tretice sa v Dunajskej Strede oslavoval postup po víťazstve v majstrovstvách kraja v sezóne 1976/77. Pod trénerskou taktovkou Vojtecha Gödölleho sa klub vrátil do divízie a odtiaľ postupne do Slovenskej národnej ligy a federálnej ligy. Ale to je iný príbeh.

Vráťme sa k úspechu zo sezóny 1967/68. Trénerovi Jánovi Greššovi, bývalému skvelému futbalistovi a skúsenému trénerovi, stačilo na víťazstvo v najvyššej krajskej súťaži len 15 hráčov. Mužstvo si v 26 kolách pripísalo bilanciu 13-6-7 a skóre 43:22. Na čele tabuľky skončilo s náskokom jedného bodu pred Piešťanmi.

Hrdinov spred piatich desaťročí sme mohli vidieť pred sobotňajším súbojom proti Trenčínu. Ďakujeme!

Pod úspech v sezóne 1967/68 sa podpísali:

Na fotografii horný rad, zľava: Vida Vojtech, Matics Karol - vedúci mužstva, Takács Viliam, Sekáč Jozef, Petes Ladislav, Gödölle Bojtech - kapitán mužstva, Tánczos Ladislav, Csiba Nándor, Zabloudil Jaroslav - masér, Kuczman František, Veréb Štefan - predseda TJ.

Spodný rad, zľava: Csóka Juraj, Vími Tibor, Kovacsik Štefan, Greššo Ján - tréner, Mészáros, Lazar Juraj, Korček Vladimír.

Zdroj: fcdac.sk

Toto ste už čítali?

Tagy: DAC
Cookies