Back to top

Čo je nové, Tatai Robi?

Publikované: 14. február 2018 - 12:49
Rozprávali sme sa s minuloročným víťazom 1. ročníka súťaže Kuchár kuchárov o jeho nových receptoch, súčasnom živote a plánoch do budúcna.

– Každý zázrak trvá tri dni, ale tvoj už pol roka. Ako zmenila súťaž tvoj život?

– Môj život nebol ani pred súťažou nudný, ale odvtedy je ešte rušnejší. Cítim, že ma ľudia majú radi, zaujímajú sa o mňa, snažím sa byť s nimi v kontakte. Večer, keď sa vrátim z práce, si často sadnem k počítaču, aby som odpovedal na správy, listy, lebo si myslím, že ak ma niekto poctí tým, že ma osloví, som aj ja povinný si ich  uctiť rýchlou reakciou.

– Si v kontakte so spolusúťažiacimi?

– Pravdaže. Sme v kontakte aj po ľudskej aj po odbornej stránke, viackrát ma požiadajú o spoločné strávenie večera, spoločné varenie, ako aj ja ich zvyknem pozvať. S mojím súťažným mentorom, Wolfom Andrásom, ale aj s ostatnými mentormi som v dennodennom kontakte.

– Tvoja nedávno vytlačená kniha má názov „Hagyományos ételek újragondolva“ (v preklade Tradičné jedlá nanovo premyslené). Nakoľko ide o tradičné a nakoľko o premyslené jedlá? Povedz pár slov o kuchárskej knihe.

– Vždy som mal rád tradičné žitnoostrovské jedlá a dávno som sa začal zapodievať myšlienkou zmodernizovať ich pri súčasnom dodržaní základov. Týmto smerom som sa nezačal uberať kvôli súťaži, aj predtým som si lámal hlavu modifikáciami, ale pomohlo mi, čo som sa tam naučil. Naše tradičné jedlá som zmenil malým trikom, uchovajúc chuť, niekedy som zmenil aj chuť. Už dávno som mal tendenciu vniesť do niekedy už nudných jedál trochu sviežosti, nejakú novotu.

– Vie podľa tvojej kuchárskej knihy uvariť jedlo aj bežná gazdinka?

– Zostavil som schválne také recepty, ktoré možno pripraviť v každej bežne zariadenej kuchyni, na varnej doske alebo v rúre. Nepoužil som žiadnu špeciálnu technológiu, na základe týchto 52 receptov je schopný ktorýkoľvek priemerný hobby kuchár položiť na stôl chutné a zaujímavé jedlo.

– Ako sa záujemci dostanú ku knihe?

– Knihu predstavím na roadshow, bude sa dať hneď aj zakúpiť. V reštauráciách na Žitnom ostrove vyberiem niekoľko reštaurácií, kde pripravíme s tamojšími kuchármi štvorchodovú večeru. Po večeri bude príležitosť na rozhovor s hosťami, na nákup knihy, ktorú podľa požiadavky aj signujem.  Okrem toho 10. – 11. februára medzi 15:00 a 18:00 h sa záujemci môžu so mnou stretnúť v OC MAX v Dunajskej Strede, kde sa bude dať zakúpiť kniha. Chystám aj malé prekvapenie – aké, nech ešte ostane tajomstvom. Čoskoro chystáme také stretnutia aj v mojom rodnom meste, v Gabčíkove, potom sa budem snažiť navštíviť aj vzdialenejšie miesta. Čoskoro sa rozbehne predaj knihy aj online prostredníctvom www.tatairobi.com.

– Chystáš pokračovanie, novú kuchársku knihu?

– Ak súčasnú zhodnotíme spolu s vydavateľom ako úspešnú, tak by som chcel. Mnohých zaujíma určitý typ jedál – cestoviny, ryby, už dozrieva vo mne aj nápad na tému sviatkov  – ako napríklad fašiangy, Veľká noc, Vianoce. Aj toto by bola klasika v novom šate. Ale to je ešte hudba budúcnosti.

– Aké máš plány?

– Zatiaľ som veľmi vyťažený, popri mojej práci mám povinnosti v súvislosti so súťažou, stretnutia, spoločné varenie.  Ako vidím, budem mať veľa práce aj kvôli roadshow, mojím snom je, aby som si raz vyslúžil Michelinskú hviezdu. Rozhodol som sa, že sa raz prihlásim na súťaž mladých kuchárov  San Pellegrino, myslím si, že to bude súčasťou budúcoročného plánu. Výhru minuloročnej súťaže, cestu do Francúzska, absolvujem niekedy na jeseň, pobudnem jeden celý mesiac v  Lyone. Bude to zaujímavé, popri troch týždňoch intenzívneho kurzu navštívime viacero michelinských reštaurácií, lokálnych pestovateľov či trhy.  V poslednom čase som navštívil aj viacerých domácich pestovateľov, lebo chcem dôkladne spoznať rastliny, ktoré by som sa chcel naučiť využiť celé – od koreňov po listy.  

– Kde si predstavuješ svoju budúcnosť?

– Dostal som niekoľko ponúk zo zahraničia, ale ja som rád doma a mám rád svoje momentálne pracovisko. Je zaujímavé navštíviť zahraničie, ale je vždy dobré vrátiť sa domov a žiť na Žitnom ostrove.

Toto ste už čítali?

Cookies