Súťaže sa zúčastnili mladí, ambiciózni kuchári renomovaných reštaurácií. Tento rok sa prezentovalo šesť reštauráií: dunajskostredská Villa Rosa, Hotel Amade Château z Vrakúne, Hotel Orchidea z Veľkého Medera, Thermalpark Dunajská Streda, Hotel Ring z Orechovej Potône a Reštaurácia Samaria zo Šamorína.
Jedlá hodnotila päťčlenná porota – Imre Bindics, šéf Villa Rosa, Péter Czucz, kreatívny šéf vrakúňskeho Amade Château, Szilveszter Horváth, renomovaný maďarský šéf, ktorý je aj členom poroty Bocus d´Or, ako aj Gábor Somogyi a Tibor Križan, predseda a podpredseda Žitnoostrovského turistického spolku.
Žitnoostrovské jedlá kuchári pripravovali z regionálnych surovín. Zadaním bolo pripraviť klasické jedlá pretavené do modernej formy.
„Naším cieľom bolo dať im priestor na rozvoj kreatívnych schopností. Všetci bez výnimky podali dobrý výkon” - zdôraznil Imre Bindics.
Súťaž bola veľmi vyrovnaná, preto sa napokon súťažiaci o niektoré umiestnenia podelili. Na prvom mieste sa umiestnili Márió Gombos, ktorý reprezentoval Spa and Wellness Hotel Orchidea z Veľkého Medera a Szabolcs Janák, šéfkuchár Hotela Ring z Orechovej Potône. Druhé miesto obsadili: reštaurácia Hotela Amade Château z Vrakúňa a dunajskostredská Villa Rosa, kým o tretie miesto sa podelili reštaurácia dunajskostredského Thermalparku a šamorínskej Samarie.
Na samý vrchol sa dostali tieto dve jedlá: zemiaky na paprike a konfitovaný bažant na zelenine, s čiernymi malinami a červeným vínom.
Po skončení súťaže sa účastníci mohli zapojiť do kurzu, ktorý viedli Imre Bindics, šéfkuchár reštaurácií Amade Château a Villa Rosa, člen poroty Bocus d´Or, resp. Péter Czucz, kreatívny kuchár Amade Château spolu so Szilveszterom Horváthom, renomovaným šéfom reštaurácie La Mareda z Győru.
„Oproti vlaňajšku súťaž zosilnela, bolo aj viac účastníkov. Kuchári naozaj pripravili tradičné žitnoostrovské jedlá, iba trochu vynovené. Veď na stôl sa dostal kurací paprikáš, lečo či zemiaky na paprike – povedala Anna Molnár, marketingová manažérka Kukkonie. - Aj týmto by sme chceli vyzvať miestne reštaurácie, aby smelo ponúkali žitnoostrovské jedlá, používali čo najviac miestnych surovín.”
„Naším cieľom bolo spopularizovanie tradičných jedál, ako aj napomáhanie rozletu a rozvoju kuchárov a kuchárskych učňov – dodala Tímea Dóka, vedúca občianskeho združenia Kukkonia. - Je naším spoločným záujmom, aby sa pohostinstvo Žitného ostrova čoraz viac rozvíjalo a dosahovalo čoraz lepšie výsledky.”
Najlepšie tri jedlá Žitného ostrova budú zaradené do ponuky na jedálnych lístkoch zúčastnených reštaurácií.
Toto ste už čítali?
Štatistika: Popularita platieb nositeľnými zariadeniami v lete stúpa
Počet Slovákov uprednostňujúcich platby nositeľnými...