
Podľa Forrai spracovatelia reagujú na skokový nárast vyvolávacej ceny jatočne upravených tiel na nemeckej burze s bravčovým mäsom. Z 1,2 eura za kilogram sa jeho cena v 10. týždni zvýšila na hodnotu 1,75 eura za kilogram, čo predstavuje historicky najvyšší nárast ceny o 45,83 % počas štyroch týždňov.
Podčiarkla, že ďalším nepriaznivým vplyvom, ktorý má priamy dosah na odberateľské ceny mäsa a mäsových výrobkov, sú aj neúmerne sa zvyšujúce ceny energií a pohonných látok.
Nárast až o 30 percent
„Výrazný nárast cien bravčového mäsa ako základnej suroviny, energií a pohonných látok sú spracovatelia mäsa nútení premietnuť aj do ich odbytových cien. Očakávame preto, že zvýšenie cien mäsa a mäsových výrobkov sa u výrobcov prejaví už v druhej polovici marca, a to približne na úrovni 25 až 30 %. Pritom predpokladáme, že zvýšenie cien mäsa a mäsových výrobkov nemusí byť konečné,“ uviedla Forrai.
Slovenský zväz spracovateľov mäsa je dobrovoľným združením fyzických a právnických osôb podnikajúcich v oblasti spracovania mäsa, výroby mäsových výrobkov alebo v oblasti súvisiacej s touto podnikateľskou činnosťou.
(NZS/Felvidék.ma/Webnoviny)
Toto ste už čítali?

Rodič by mohol dostať pokutu pri rizikovom správaní dieťaťa
Rodič by mohol dostať pokutu za nekonanie pri rizikovom...

Polícia opäť upozornila na zvýšený počet podvodných telefonátov
Operačné stredisko bratislavského krajského policajného...