Podľa Forrai spracovatelia reagujú na skokový nárast vyvolávacej ceny jatočne upravených tiel na nemeckej burze s bravčovým mäsom. Z 1,2 eura za kilogram sa jeho cena v 10. týždni zvýšila na hodnotu 1,75 eura za kilogram, čo predstavuje historicky najvyšší nárast ceny o 45,83 % počas štyroch týždňov.
Podčiarkla, že ďalším nepriaznivým vplyvom, ktorý má priamy dosah na odberateľské ceny mäsa a mäsových výrobkov, sú aj neúmerne sa zvyšujúce ceny energií a pohonných látok.
Nárast až o 30 percent
„Výrazný nárast cien bravčového mäsa ako základnej suroviny, energií a pohonných látok sú spracovatelia mäsa nútení premietnuť aj do ich odbytových cien. Očakávame preto, že zvýšenie cien mäsa a mäsových výrobkov sa u výrobcov prejaví už v druhej polovici marca, a to približne na úrovni 25 až 30 %. Pritom predpokladáme, že zvýšenie cien mäsa a mäsových výrobkov nemusí byť konečné,“ uviedla Forrai.
Slovenský zväz spracovateľov mäsa je dobrovoľným združením fyzických a právnických osôb podnikajúcich v oblasti spracovania mäsa, výroby mäsových výrobkov alebo v oblasti súvisiacej s touto podnikateľskou činnosťou.
(NZS/Felvidék.ma/Webnoviny)
Toto ste už čítali?
Záchranári fungujú počas sviatkov v rovnakom režime ako zvyčajne
Záchranná zdravotná služba (ZZS) funguje počas sviatkov v...