
Podľa Forrai spracovatelia reagujú na skokový nárast vyvolávacej ceny jatočne upravených tiel na nemeckej burze s bravčovým mäsom. Z 1,2 eura za kilogram sa jeho cena v 10. týždni zvýšila na hodnotu 1,75 eura za kilogram, čo predstavuje historicky najvyšší nárast ceny o 45,83 % počas štyroch týždňov.
Podčiarkla, že ďalším nepriaznivým vplyvom, ktorý má priamy dosah na odberateľské ceny mäsa a mäsových výrobkov, sú aj neúmerne sa zvyšujúce ceny energií a pohonných látok.
Nárast až o 30 percent
„Výrazný nárast cien bravčového mäsa ako základnej suroviny, energií a pohonných látok sú spracovatelia mäsa nútení premietnuť aj do ich odbytových cien. Očakávame preto, že zvýšenie cien mäsa a mäsových výrobkov sa u výrobcov prejaví už v druhej polovici marca, a to približne na úrovni 25 až 30 %. Pritom predpokladáme, že zvýšenie cien mäsa a mäsových výrobkov nemusí byť konečné,“ uviedla Forrai.
Slovenský zväz spracovateľov mäsa je dobrovoľným združením fyzických a právnických osôb podnikajúcich v oblasti spracovania mäsa, výroby mäsových výrobkov alebo v oblasti súvisiacej s touto podnikateľskou činnosťou.
(NZS/Felvidék.ma/Webnoviny)
Toto ste už čítali?
Budúci lekári a sestry ukázali, že slovenské zdravotníctvo má budúcnosť: galantská nemocnica hostila finále súťaže Medik plus Florence roka 2025
Záchrana života pri resuscitácii, triedenie pacientov na...
Darovanie krvi na mestskom úrade 2. decembra
Dňa 2. decembra 2025 opäť očakávajú dobrovoľníkov na...
