- Určite už mnohí počuli o raw, ale pre tých, ktorí sa s týmto slovom nestretli, poviete pár slov?
- Slovo raw znamená surové, surové jedlá, v mojom prípade surové rastliny: zeleninu, klíčky, olejnaté semená, ovocie. Týka sa jedál a nápojov, ktoré sa z nich pripravujú bez tepelnej úpravy. Tepelná úprava nad 42-46 stupňov už predstavuje zničenie enzýmov a časti vitamínov. Nie sú síce životne dôležité, ale spolupodieľajú sa na vitalite človeka, regenerácii tela a obnove buniek.
- Čo vás viedlo k tomu, aby ste sa tým začali zapodievať?
- Výlučná rastlinná strava sa stala súčasťou môjho života, obchádzam všetko, čo je živočíšneho pôvodu: mäso, mliečne výrobky, vajcia. Surovej strave sa venujem asi rok. Bola som zvedavá, čo ponúka, preto som ju vyskúšala. Mesiac som jedla surovú stravu a všimla som si pozitívnu zmenu. Dala mi veľa energie, táto zmena bola oslobodzujúca. Odvtedy je mojím životným štýlom, každý deň jem surové jedlo ako smoothie či krekry. Prekvapilo ma, aký rôznorodý jedálniček sa dá zostaviť, čo všetko sa dá pripraviť surové: polievku, hlavné jedlo, dezert – celé menu. Rozhodla som sa, že dám príležitosť ľuďom to vyskúšať.
Začala som sa o to viac zaujímať a prišla som na to, že to nie je nová móda. Jeden môj známy mi sprostredkoval článok o Kosztolányim Dezsőovi, v ktorom sa hovorí o tom, že manželka Kosztolányiho a jej rodina kvôli jej zdravotnému problému jedia už roky surovú stravu. Takže to nie je ďalší výstrelok 21. storočia.
- Ako vyzerá tento životný štýl v bežnom živote?
- Pre mňa je strava prostriedkom na to, aby som zvládala bežný život, dosahovala vytýčené ciele, aby mi na to dala energiu. Z tohto hľadiska prirodzene skúmam to, čo je pre mňa dobré a čo nie. Na druhej strane je pre mňa strava spojovací prvok – keď si spolu sadneme jesť a rozprávame sa, nie je jedno, čo sa dostane na stôl. Preto sú činnosti, ktoré som rozbehla a teraz už aj podnikám pod názvom Raw Šéf, sú tiež dvojstranné. Na jednej strane prax: ukážem ľuďom nové možnosti, aby si sami mohli vytvoriť jedálniček tak, aby sledovali svoje ciele. Nabádam ich k nájdeniu správnej miery. Myslím si, že vzhľadom na svoj potenciál dostávajú rastliny málo pozornosti, bolo by treba o nich vedieť viac, aj o spôsoboch ich prípravy. Preto robím ukážky, ochutnávky a školenia.
Je aj druhá strana – lebo ako som povedala, stravovanie má súdržnú silu -, pre tento cieľ organizujem zážitkové večere. Viac chodové menu je tvorené rastlinnými jedlami a to aj surovými či tepelne spracovanými. Ukážem, aký vplyv má na nás prestieranie a okolitá atmosféra. Nie je jedno, v akom duševnom rozpoložení človek zje to, čo má na tanieri. Každý je zodpovedný za to, čo, kedy a ako zje.
- Stravujeme sa nielen v kruhu rodiny, večer, cez víkend. V súvislosti so surovou stravou sa natíska otázka ako možno tieto uskladňovať, vziať si do práce.
- To je dôležitá otázka. Ja sama som hľadala spôsob, lebo podmienkou surovej stravy je, aby sme jedlo jedli čerstvé. V súčasnosti si človek neveľmi môže dovoliť pripraviť si v zamestnaní povedzme surovú polievku. Našla som „instantné riešenie“ vo forme krekrov a sušenia, ide o výrobky z koncentrátov semien a zeleniny ochutených korením, ktoré sú plné energie. Ja sama ich raňajkujem, dávam k obedu. Robím ich ručne aj pre iných, dajú sa u mňa kúpiť. Druhým riešením je turmix, u nás známy ako smoothie: mixuje sa ovocie, semená a iné doplnky do hustého nápoja. Našla som stroj pracujúci na základe vákuovej techniky, smoothie pripraví nielen vo vákuu, ale vákuovo uzavrie aj nádobu, takže ostane čerstvé. Tento stroj predstavujem na videu, aby ho spoznali aj iní.
- Ako to vyzerá časovo?
- Keďže ja už mám tento životný štýl dlhšie, mám už rutinu. Kto sa o to zaujíma, musí si samozrejme zmeniť niektoré zvyklosti, časom sa však vytvorí režim. Pravdaže to nie je povinné, ak prejde deň bez takéhoto jedla či nápoja, svet sa nezrúti. Toľko sa tejto činnosti venujem, toľko týchto jedál konzumujem, koľko môžem realizovať. Mojím cieľom je, aby som ukázala cestu záujemcom. Zároveň vyhlasujem, že mne nejde o výlučnosť. Neodsudzujem tých, ktorí cítia, že majú potrebu živočíšnej stravy.
- Komu odporúčate raw jedlá a životný štýl?
- Tento spôsob života je prístupný každému. Odporúčam ho tým, ktorí nie sú zodpovední len za svoje stravovanie, ale aj za stravovanie iných, napríklad matkám alebo tým, čo pracujú vo verejnom stravovaní. Odporúčam tým, ktorí majú nejaký zdravotný problém, a chceli by ho riešiť aj stravou. Je veľa príkladov, ako pomáha športovcom v regenerácii. V zásade odporúčam každému, aby sa zaujímal a spoznal, aké možnosti sú v rastlinách. U nás na Žitnom ostrove je v Strednej Európe najplodnejšia pôda a všetko, čo si len vieme predstaviť, tu možno dopestovať, a to dokonca vo veľmi dobrej kvalite – veľká časť základných látok je v dosahu rúk.
- Počas rozhovoru sa vo mne utvoril dojem, že vy to prežívate ako nejakú misiu...
- Naozaj, lebo sa snažím starať o zdravie nielen seba a môjho okolia, ale upriamiť pozornosť aj ostatných. V tejto misii mám aj druha, v druhom projekte, ktorému sme dali názov Turmix és lélek (v preklade Smoothie a duša). Keďže viem, že plnohodnotný život nezáleží len na správnom stravovaní sa, ale aj na duševnom zdraví, duchovnú líniu projektu má Urbančok Lara. Snažíme sa na vlastnom príklade ukázať, ako žijem odkedy sa takto stravujem, Lara zas, ako duchovná koordinátorka oslobodiac sa od svojich duševných blokov, ako žije svoj všedný život. Dávame tak možnosť pridať sa, vyskúšať, ako sa dá zmeniť život.
Ak vás Hodossy Katalin a raw životný štýl oslovili, môžu ju kontaktovať na https://www.rawsef.sk/, Facebooku: https://www.facebook.com/RawSef/ , či Instagrame: https://www.instagram.com/rawsefslovakia/ .
Toto ste už čítali?
Minimálne odvody živnostníkov sa zvýšia o desiatky eur mesačne
Výška minimálnych odvodov pre živnostníkov by sa mala od...