Back to top

Hľadali najlepšie jedlo Žitného ostrova

Publikované: 26. november 2019 - 14:00
20. novembra sa v MOL Aréne, v kuchyni priestorov VIP Gold uskutočnil 2. ročník gastronomickej súťaže pod názvom Najlepšie jedlo Žitného ostrova.
Hľadali najlepšie jedlo Žitného ostrova

Súťaže sa zúčastnili mladí, ambiciózni kuchári renomovaných reštaurácií. Tento rok sa prezentovalo šesť reštauráií: dunajskostredská Villa Rosa, Hotel Amade Château z Vrakúne, Hotel Orchidea z Veľkého Medera, Thermalpark Dunajská Streda,  Hotel Ring z Orechovej Potône a Reštaurácia Samaria zo Šamorína.

Jedlá hodnotila päťčlenná porota – Imre Bindics, šéf Villa Rosa, Péter Czucz, kreatívny šéf vrakúňskeho Amade Château, Szilveszter Horváth, renomovaný maďarský šéf, ktorý je aj členom poroty Bocus d´Or, ako aj Gábor Somogyi a Tibor Križan, predseda a podpredseda Žitnoostrovského turistického spolku.

Žitnoostrovské jedlá kuchári pripravovali z regionálnych surovín.  Zadaním bolo pripraviť klasické jedlá pretavené do modernej formy.

„Naším cieľom bolo dať im priestor na rozvoj kreatívnych schopností. Všetci bez výnimky podali dobrý výkon” - zdôraznil Imre Bindics.

Súťaž bola veľmi vyrovnaná, preto sa napokon súťažiaci o niektoré  umiestnenia podelili. Na prvom mieste sa umiestnili Márió Gombos, ktorý reprezentoval Spa and Wellness Hotel Orchidea z Veľkého Medera a Szabolcs Janák, šéfkuchár Hotela Ring z Orechovej Potône. Druhé miesto obsadili: reštaurácia Hotela Amade Château z Vrakúňa a dunajskostredská Villa Rosa, kým o tretie miesto sa podelili reštaurácia dunajskostredského Thermalparku a šamorínskej Samarie.  

Na samý vrchol sa dostali tieto dve jedlá: zemiaky na paprike a konfitovaný bažant na zelenine, s čiernymi malinami a červeným vínom.

Po skončení súťaže sa účastníci mohli zapojiť do kurzu, ktorý viedli Imre Bindics, šéfkuchár reštaurácií Amade Château a Villa Rosa, člen poroty Bocus d´Or, resp. Péter Czucz, kreatívny kuchár Amade Château spolu so Szilveszterom Horváthom,  renomovaným šéfom reštaurácie La Mareda z Győru. 

„Oproti vlaňajšku súťaž zosilnela, bolo aj viac účastníkov. Kuchári naozaj pripravili tradičné žitnoostrovské jedlá, iba trochu vynovené. Veď na stôl sa dostal kurací paprikáš, lečo či zemiaky na paprike – povedala Anna Molnár, marketingová manažérka Kukkonie. - Aj týmto by sme chceli vyzvať miestne reštaurácie, aby smelo ponúkali žitnoostrovské jedlá, používali čo najviac miestnych surovín.”

 „Naším cieľom bolo spopularizovanie tradičných jedál, ako aj napomáhanie rozletu a rozvoju kuchárov a kuchárskych učňov – dodala Tímea Dóka, vedúca občianskeho združenia Kukkonia. - Je naším spoločným záujmom, aby sa pohostinstvo Žitného ostrova čoraz viac rozvíjalo a dosahovalo čoraz lepšie výsledky.”

Najlepšie tri jedlá Žitného ostrova budú zaradené do ponuky na jedálnych lístkoch zúčastnených reštaurácií.

Toto ste už čítali?

Tagy: Kukkonia
Cookies