Back to top

Kovom spievané piesne

Publikované: 14. jún 2021 - 12:27
Po ôsmich mesiacoch sa opäť mohlo obecenstvo osobne stretnúť s vystavujúcim autorom v Galérii súčasných maďarských umelcov. Aj my sme sa zúčastnili vernisáže výstavy „FémÉNek“ - (Pieseň v kove – voľný preklad názvu výstavy) sochára Gábora Čecha.
Kovom spievané piesne

Umelca Gábora Čecha privítal vedúci galérie Iván Péter, zároveň aj ďalších prítomných, viceprimátora mesta Attilu Karaffu, členov kuratória galérie Máriu Szakáll a Istvána Pénteka, zakladateľa MEGER Art Dénesa Mikóczyho, a ostatných návštevníkov. K radosti sa pridal aj smútok, pandémiu koronavírusu pocítilo aj kuratórium Galérie. Člena kuratória  Lászlóa Huszára si prítomní pripomenuli minútou ticha.

 

Vo svojom úvodnom prejave Dénes Mikóczy vyzdvihol, že názov výstavy „FémÉNek“ je vlastne (v maďarčine) slovnou hračkou, ktorá verne vyjadruje svet umelca Gábora Čecha. Základom jeho tvorby je kov, tvarovaný a tvorený plameňom, ktorý priam zakreslí, vspieva do prostredia. Takto autor naďalej žije v každom svojom výtvore.

Vo svojom vystúpení ďalej v krátkosti predstavil životnú dráhu umelca, ktorý po maturite na gymnáziu sa vyučil za automechanika. V zamestnaní sa bližšie zoznámil s kovom, s jeho správaním. Keď dokončil výrobu nejakej súčiastky, kovovému odpadu dal druhú šancu, začal ho formovať podľa svojej fantázie, a tak vytvoril raz tátoša, raz jeleňa, a ďalšie rôzne výtvory podľa vlastnej predstavivosti.

Na konci minulého roka v Galérii Limes v Komárne mal veľmi úspešnú výstavu, k jej úspechu určite prispel aj jeho odborný výklad pre záujemcov.

„Okolitý svet, ktorého súčasťou je aj ten neviditeľný, sleduje s citom, s porozumením. Je predchnutý tvorivosťou, nikdy neponúka všednosť, už prezentované formy, hľadá esenciu daného miesta, čo u neho  tvorí základ v komplexe priestoru a času“ uviedol  Dénes Mikóczy.

Gábor Čech sa na vernisáži iba niekoľkými slovami poďakoval prítomným za prejavený záujem, veď, ako povedal, pre umelca je najlepšou spätnou väzbou, keď návštevníci prejavia záujem svojou účasťou na výstave. Keďže pre pandemické opatrenia sa vo vile Vermes môže naraz zdržiavať iba obmedzený počet návštevníkov, prítomným poskytol odborný výklad v dvoch skupinách. V súvislosti so svojou tvorbou hovoril o pocitoch, výzvach, zaujímavostiach, a odpovedal aj na otázky prítomných.

Výstava „FémÉNek“ je prístupná od 9. júna v Galérii súčasných maďarských umelcov.

Text a foto: -rovin-

Toto ste už čítali?

Cookies