Back to top

Pred zápasom Košice - DAC 1904: Sezóna číslo 30

Publikované: 28. júl 2024 - 6:41
Jubilejný ligový ročník začneme na pôde zástupcu druhého najväčšieho mesta krajiny. Stretnutie Košice-DAC má výkop v nedeľu o 18.00 h.
Pred zápasom Košice - DAC 1904: Sezóna číslo 30

Pre DAC 30. ročník medzi elitou

 

Dnes štartuje 32. ročník najvyššej slovenskej súťaže v ére samostatnosti. V porovnaní s tým minulým sa v nej vymenil jeden účastník: vypadli Zlaté Moravce a ich miesto zaujal absolútny nováčik z Komárna.

Na jar si DAC skvelým finišom vybojoval druhú priečku, obhájil tak striebornú pozíciu a pridal do klubovej vitríny štvrtý kov tejto farby. V rozhodujúcej bitke v záverečnom kole sme v Trenčíne porazili Žilinu 3:2. Stalo sa tak 18. mája, ligová prestávka má tak pre nás 72-dňové trvanie.

Nová sezóna bude jubilejná - nielen z dôvodu, že DAC v tomto roku oslavuje 120. narodeniny, ale čaká nás tiež okrúhla 30. účasť medzi elitou. Po ôsmych vo federálnej lige to bude náš 22. ročník v samostatnej slovenskej najvyššej súťaži.

 

Po založení klubu v roku 1904 trvalo vyše dve desaťročia, kým sa v našom meste začali hrať súťažné zápasy. A keďže ligy pauzovali aj počas II. svetovej vojny, zo 120 rokov sme hrali súťaže necelých sto. V prvej lige sme doteraz strávili 29 ročníkov, v druhej 14 a zvyšok v nižších súťažiach.

 

Z Baku priamo do Košíc

 

Zajtrajší duel bude pre žlto-modrých už druhý súťažný v sezóne. Ten prvý dopadol veľmi zle, vo štvrtok sme v úvodnom stretnutí 2. predkola Konferenčnej ligy UEFA podľahli v Azerbajdžane tamojšiemu vicemajstrovi PFC Zira 0:4. Vo štvrtkovej domácej odvete sa teda musíme pokúsiť o veľký futbalový zázrak.

 

Z pobrežia Kaspického mora odcestovala výprava v piatok ráno a nabrala smer Košice. Práve tu sa mužstvo chystá na súboj s Košičanmi. Cesta z hotela v Baku do hotela v metropole východného Slovenska trvala takmer osem hodín. V piatok aj v sobotu podvečer si zverenci trénera Xisca Muňoza zatrénovali vo Malej Ide.

 

Tamojšieho piatoligistu trénuje náš bývalý útočník Pavol Jurčo (v rokoch 2014 až 2015 si v drese DAC-u pripísal 30 ligových štartov a 4 góly). Výborný trávnik na štadióne v Malej Ide by mohol závidieť nejeden prvoligista...

 

Omyl, ktorý sa nemôže opakovať

 

Druhý diel „túry na východ“ ponúka možnosť rehabilitovať sa za spackané vystúpenie v Baku. Tréner Xisco Muňoz si uvedomuje, že k tomu bude potrebný zlepšený výkon od každého v tíme.

 

„Začíname novú ligovú sezónu, chceme do nej vstúpiť úspešne a získať tri body. Štart do súťaže je vždy nesmierne dôležitý. Filozofia nášho klubu je ísť do každého zápasu s víťazným cieľom. Túžime dokázať, že štvrtok bol z našej strany omyl, ktorý sa nemôže a nebude viac opakovať. Treba ísť naplno, vyrovnať sa domácim v bojovnosti a potvrdiť naše schopnosti na ihrisku. Samozrejme, dôležitá je pokora, pretože nás čaká kvalitný súper, ktorý bude chcieť pred svojim publikom bodovať. Proti AS Rím hrali vo veľkej intenzite, ukázali zaujímavé veci. Nečaká nás nič ľahké, ale musíme sa zamerať sami na seba, otriasť sa z prehry v Baku a ísť na plný plyn. Samozrejme, vždy túžime vyhrať, ale v tejto situácii je pre mňa rovnako dôležité aj to, aby sme nezopakovali chyby zo štvrtka. Vo futbale sa raz môže niečo také vyskytnúť, ale len hlupák opakuje svoje omyly,“ skonštatoval španielsky kouč DAC-u.

 

K dvojici zranených Konrad Gruszkowski a Bartol Barišić, ktorí ani necestovali s mužstvom, pribudol vo štvrtok aj Márk Csinger. Ten musel v Azerbajdžane pre svalové problémy striedať už po štvrťhodine hry. „V kádri máme 22 hráčov pripravených nastúpiť. Všetci traja sú pre nás dôležití, ale ich absencia nemôže slúžiť ako výhovorka,“ dodal 43-ročný tréner.

 

Poslať peknú pozvánku

 

V minulom ročníku sme obidva vzájomné stretnutia s Košicami vyhrali o tri góly, doma 5:2 a vonku 3:0. Yhoan Andzouana si v nich pripísal spolu tri presné zásahy a jednu asistenciu. V MOL Aréne zvyšoval na 2:0, v Košiciach po centri na úvodný gól Goureho dvakrát sám skóroval. „Je to pekná spomienka, verím, že sa zopakuje aj v tejto sezóne. Košice sa posilnili, budú nepríjemný súper, ale my túžime po troch bodoch, aby sme ligu začali úspešne. Ťažko sa dá zabudnúť na štvrtkovú prehru. Viac ako mesiac sme sa chystali na ten zápas a dopadol ako dopadol. Futbal vám niekedy ukáže škaredú tvár, ale vždy prináša možnosť dať aspoň čiastočne zabudnúť na prehru a víťazstvami otočiť atmosféru,“ povedal kapitán DAC-u, ktorý si uvedomuje, že ani v Košiciach nás nečaká jednoduchý zápas.

 

„Košice sú stále mladý klub, má však veľké ambície. Priniesli kvalitu do kádra, hoci ťažko odhadnúť, ako veľmi sa ich hra zmení. Bude to ich prvý súťažný zápas, veľa možností študovať ich hru sme nemali. V každom prípade si uvedomujeme, čo sa od nás očakáva a verím, že fanúšikom pošleme peknú pozvánku na dva domáce zápasy, ktoré nás budúci týždeň čakajú,“ dodal 27-ročný reprezentant Konga.

 

FC Košice: s omladeným kádrom

Náš zajtrajší súper skončil vlani ako nováčik na 10. priečke. Do prípravy išiel pod vedením 47-ročného Gergelya Geriho, ktorý viedol žlto-modrých už v poslednom jarnom kole. Po úspešnej záchranárskej misii dostal dôveru aj na ďalší ročník.

Veľké zmeny nastali tiež v kádri, odišlo až 14 hráčov vrátane dvojice Eric DavisErik Pačinda, dobre známej aj fanúšikom DAC-u. Pribudli posily so skúsenosťami z najvyššej súťaže, napríklad bývalý kapitán Ružomberka Marek Zsigmund, do bránky Dávid Šipoš, domov sa vrátil Dalibor Takáč, no prišiel aj krídelník z Boavisty Porto Luis Santos. Z DAC-u získali na hosťovanie Ioannisa Niarchosa.

Táto obmena zároveň znamenala aj omladenie kádra, vekový priemer klesol z 28,2 na 24,6 rokov.

Vrcholom prípravy bol zaiste pondelňajší domáci duel proti AS Rím, ktorý pred vypredaným hľadiskom priniesol prekvapivú remízu 1:1.

Doterajšie vzájomné stretnutia v najvyššej súťaži:
05.08.2023 - DAC-Košice 5:2, góly Krstović 2, Andzouana, Ramadan, Záhradník - Vasiľ, Pačinda, 5987 divákov
03.11.2023 - Košice-DAC 0:3, góly Andzouana 2, Goure, 2632 divákov

História

FC je tretí košický tím, na ktorý sme narazili v prvej lige, po Lokomotíve a 1. FC (neskôr MFK). Vlaňajší nováčik vznikol v roku 2018 (je najmladším účastníkom Niké ligy) ako nový subjekt a nepovažuje sa za nástupcu žiadneho z bývalých košických klubov.

Naša vzájomná história má teda len dva diely z minulej sezóny. V jej 2. kole sa pred takmer šesťtisíc fanúšikmi v MOL Aréne zrodilo naše víťazstvo 5:2, pričom Nikola Krstović vtedy strelil svoje posledné dva góly v našom drese. Začiatkom novembra sa nám podarilo dobyť Košickú futbalovú arénu aj vďaka rýchlemu gólu Fernanda Gourehoa vyššie spomenutým dvom presným zásahom Yhoana Andzouanu.

Strelci DAC-u proti FC Košice v najvyššej súťaži:
3 - Andzouana
2 - Krstović
1 - Ramadan, Záhradník, Goure
(hrubým hráči z aktuálneho kádra)

Kde sledovať zápas?

Priamy prenos zo stretnutia môžete sledovať na nasledovnom kanáli:
- internetová televízia https://voyo.markiza.sk/

Živý textový prenos si môžete prečítať na našej webstránke

 

Usmernenie pre fanúšikov a informácie o vstupenkách si môžete prečítať tu.

 

Doterajšia bilancia v najvyššej súťaži:
DAC: 30. sezóna, 908 stretnutí: 339-226-343, skóre 1139:1240
Košice: 2. sezóna, 32 stretnutí: 7-6-19, skóre 27:56

Vzájomná bilancia (z nášho pohľadu):
Celkovo: 2 2-0-0, skóre 8:2
Na štadióne súpera: 1 1-0-0, 3:0

Program 1. kola Niké ligy 2023/24:
Sobota, 27. júla 2024, 18.00: Skalica-Michalovce, Podbrezová-Žilina, 20.30: Komárno-Slovan
Nedeľa 28. júla 2024, 18.00: Košice-DAC, Trnava-Trenčín, Ružomberok-Banská Bystrica

Podobne ako z každého súťažného zápasu, aj zajtra z Košíc vám na našej webstránke prinesieme živý textový prenos. Buďte pri tom!

Zdroj: dac1904.sk

Toto ste už čítali?

Tagy: DAC
Cookies