Back to top

Pred zápasom DAC 1904 - Komárno: Prvé žitnoostrovské derby

Publikované: 4. august 2024 - 6:36
Prvý domáci zápas ligového ročníka proti nováčikovi znamená zároveň začiatok novej tradície. Derby DAC-Komárno má výkop v nedeľu o 18.00 h.
Pred zápasom DAC 1904 - Komárno: Prvé žitnoostrovské derby

Štvrtý súťažný duel v sezóne pre DAC, druhý pre Komárno. A zároveň prvý vzájomný v najvyššej súťaži. Aj nemálo fanúšikov nášho mužstva potešil historický postup KFC medzi elitu, vďaka čomu sme svedkami začiatku novej tradície.

Zažili sme už žitnoostrovské derby proti Šamorínu a Báču v druhej lige, ale všetci cítime, že tu ide o niečo iné. Nové. Vzrušujúce. Derby o Žitný ostrov v najvyššej súťaži je niečo, na čo sa musí tešiť každý obyvateľ nášho regiónu. Nielen futbaloví fanúšikovia.

Škoda, že sa odohrá po tom, ako náš tím vypadol z Konferenčnej ligy, kde bola nad naše sily azerbajdžanská Zira. Od záverečného hvizdu štvrtkovej odvety do výkopu nedeľného derby uplynie menej ako 68 hodín. 

„Uvedomujeme si, že náš prvý domáci zápas v lige je špeciálny pre fanúšikov, pre klub a tiež pre mužstvo. Chystáme sa na toto úžasné derby, v ktorom sa na lavičke súpera vráti do MOL Arény jedna z legiend DAC-u. Náš jednoznačný cieľ je zisk troch bodov po dobrom výkone. Očakávame, že aj hostia budú cítiť zvýšenú motiváciu, hra bude mať vysokú intenzitu, preto v prvom rade potrebujeme po náročnom programe dobre zregenerovať a nabrať dostatok fyzických aj psychických síl. Chceme potešiť našich fanúšikov a pripísať si prvé víťazstvo v sezóne,“ vyhlásil tréner Xisco Muňoz, ktorému naďalej chýbajú zranení Csinger, Gruszkowski a Barišić.

KFC Komárno: historický úspech

Komárňanský klub založili 29. apríla 1900 a je tretí najstarší na území Slovenska. Prvý výrazný úspech sa zrodil v sezóne 1976/77, bol ním postup do druhej najvyššej súťaže vo vtedajšom Československu. Vydržal v nej však len jeden ročník.

Nasledovalo dlhých štyridsať rokov, kým si znovu zahrali druhú ligu. V sezóne 2016/2017 ovládli tretiu ligu Západ a postúpili do druhej ligy. Pravda, dlho nebolo isté, či nájdu financie na druhú najvyššiu súťaž. Nakoniec si Komárňania prihlášku podali a postupne sa v druhej lige udomácnili. Už štvrté miesto v sezóne 2021/22 bolo historický úspech, o rok ho o jednu priečku vylepšili a túto jar mohli oslavovať ešte väčší: prvenstvo v II. lige a postup medzi slovenskú elitu.

Tieto posledné tri umiestnenia dosiahli fialoví už pod vedením Mikuláša Radványiho, ktorý začínal svoju hráčsku aj trénerskú kariéru v DAC a predstavovať ho našim fanúšikom netreba. Okrem neho je v mužstve KFC viacero ďalších osôb so žlto-modrou minulosťou, či už v realizačnom tíme alebo v samotnom hráčskom kádri.

V historicky prvom vystúpení v najvyššej súťaži Komárno pred týždňom poľahlo Slovanu 1:4, keď sa prvým strelcom fialových v lige stal Jakub Sylvestr. KFC je jediný tím, ktorý v prvom kole nebodoval. 

Pre prestavbu vlastného štadióna bude KFC väčšinu jesene „doma“ v Zlatých Moravciach. Podľa optimistických predpokladov by prvý zápas na vynovenom komárňanskom štadióne mohli odohrať začiatkom novembra práve proti DAC-u.

História

V ligovej súťaži sme sa s Komárnom naposledy stretli v divíznej sezóne 1979/80, ktorá priniesla historický postup DAC-u do druhej ligy. V záverečnom kole sme oslávili postup víťazstvom 5:3 pred 4000 divákmi.

Súťažne sme na seba naposledy narazili v septembri 2021, v rámci 3. kola Slovnaft Cupu. Hralo sa v Komárne a po bezgólovej remíze domáci postúpili na jedenástky.

KFC sa zajtra stane 42. mužstvom, na ktorý narazíme v najvyššej súťaži.

Doterajšia bilancia v najvyššej súťaži:
DAC: 30. sezóna, 909 stretnutí: 339-227-343, skóre 1141:1242
Komárno: 1. sezóna, 1 stretnutie: 0-0-1, skóre 1:4

Vzájomná bilancia (z nášho pohľadu):
Celkovo: 0 0-0-0, skóre 0:0
Na našom štadióne: 0 0-0-0, 0:0

Program 2. kola Niké ligy 2023/24:
Sobota, 3. augusta 2024, 18.00: Banská Bystrica-Skalica, Trenčín-Košice, 20.30: Slovan-Podbrezová
Nedeľa 4. augusta 2024, 18.00: DAC-Komárno, Michalovce-Trnava
Utorok 29. októbra 2024, 18.00: Žilina-Ružomberok

Stretnutie 2. kola Niké ligy DAC 1904 - KFC Komárno začína dnes o 18.00 h, rozhodujú Ruc - Straka, Košecký.

Zdroj: dac1904.sk

Toto ste už čítali?

Tagy: DAC
Cookies