Back to top

Minister školstva odmieta politické útoky na školy a učiteľov

Publikované: 10. október 2024 - 6:05
Minister školstva Tomáš Drucker sa dôrazne postavil proti nedávnym útokom extrémistických politikov a dezinformačných médií na Gymnáziu v Trenčíne, ktoré patrí medzi najlepšie stredné školy na Slovensku. Jeho študenti pravidelne dosahujú vynikajúce výsledky ako v domácich, tak aj medzinárodných súťažiach.
Minister školstva odmieta politické útoky na školy a učiteľov

Minister vo svojom vyhlásení odsúdil tieto útoky a upozornil, že zastrašovanie škôl, učiteľov a žiakov je neprijateľné. „Je neakceptovateľné, aby takáto kvalitná škola, alebo akákoľvek iná na Slovensku, bola terčom zastrašovania. Iba tí najväčší politickí zúfalci, ktorí nemajú čo Slovensku ponúknuť, si môžu za cieľ svojich útokov vybrať školy, deti a učiteľov,“ povedal.

Zároveň zdôraznil, že o obsahu vzdelávania majú a budú rozhodovať odborníci, nie politici. Výsledkom ich práce je aj školský zákon a štátny vzdelávací program, ktorý musia dodržiavať a dodržiavajú všetky školy na Slovensku. 

Súčasťou legislatívneho balíka, ktorý bol v auguste schválený vládou, je aj zavedenie pravidiel v prípade, ak sa na školách riešia citlivé témy. Tento návrh sme prerokovali so zástupcami všetkých rezortných organizácií, verejných, súkromných aj cirkevných škôl.

Keď sa škola rozhodne poskytovať výchovu a vzdelávanie nad rámec školského vzdelávacieho programu alebo nad rámec inovácií, ktoré sú zapísané v katalógu inovácií, bude tak musieť urobiť na základe prerokovania v pedagogickej rade školy a rade školy alebo informovaného súhlasu rodičov.
„Školy musia ostať apolitickými inštitúciami, ktoré sú bezpečným priestorom pre vzdelávanie našich detí,“ povedal minister a apeloval na politikov, aby si svoje politické boje riešili mimo školského prostredia.

Toto ste už čítali?

Cookies