Vysoká a hlavne dlhodobá inflácia zmenila nákupné správanie zákazníkov. Ľudia do košíka vkladajú menej a starostlivo si vyberajú, za čo napokon zaplatia. A väčšina z nich je dohnaná k sledovaniu zliav a akcií, aby aspoň trochu ušetrila.
„Ľudia si už veľmi rozmyslia, čo kúpia a čo budú variť. Varí sa na viac dní, aby sa absolútne nič nevyhodilo. A, samozrejme, hundrú, že všetko je drahé a takto sa žiť nedá,“ povedala pre TVNOVINY.sk Anna z okolia Rimavskej Soboty, ktorá pracuje ako vedúca v malých potravinách.
Mnohí sa podľa nej zamerali už len na základné a trvanlivé potraviny. Ostatné postupne vytlačili zo svojho nákupného zoznamu.
„Najviac ľudia kupujú rožky, maslo, mlieko a toaletný papier. Pred zdražovaním každý bral aj salámy či mäsové výrobky. Teraz sa mi do mäsového pultu ani nepozrú. Aktuálne mám akciu na cestoviny. A to ide na kvantá, na kartóny,“ porovnala situáciu pred zdražovaním a teraz.
Cestoviny budú ešte drahšie Horšie je, že cestoviny stále nedosiahli svoj cenový strop. Ani napriek tomu, že ich cena za posledný rok vzrástla už o desiatky percent.
„Cenu cestovín ovplyvnil rast cien suroviny (múky a sušenej vaječnej zmesi), obalov (kartónov a fólií), energií a rast mzdových nákladov,“ povedal predseda predstavenstva Slovenského zväzu pekárov, cukrárov a cestovinárov (SZPCC) Milan Lapšanský.
Potvrdzujú to aj dáta štatistického úradu, podľa ktorých polkilové vaječné cestoviny v priemere zdraželi až o 40 centov. V súčasnosti teda stoja viac 1,7 eura. Cena bezvaječných sa zas pohybuje v okolí jedného eura. A pôjde ešte vyššie.
„Určite áno, opäť vzrastú mzdové náklady, stále máme veľkú neznámu, a to sú ceny energií a len sľuby ohľadom finančnej pomoci pri refundácii nákladov na energie zo strany štátu. Štát však stále kompenzačné výzvy súvisiace s cenami energií nevyhlásil, pričom tie zo strany ministerstva hospodárstva budú podľa všetkého splatné až ku koncu júna 2023, čo v aktuálne kritickej situácii nepomôže,“ ozrejmil Lapšanský.
Zároveň dodal, že netreba robiť ešte paniku a robiť nájazdy na regáli s cestovinami.
„Zatiaľ je nie je dôvod na znepokojenie, v každom prípade treba zdôrazniť, že kúpou slovenských cestovín zákazníci podporujú pracovné miesta na Slovensku, nie v zahraničí,“ dodal Lapšanský.
Mnohí si robia zásoby, iní by aj chceli, ale už nemajú za čo Ľudia zdražovanie vnímajú veľmi citlivo a robia si zásoby, keďže ceny neustále rastú.
„Nakupujem si cestoviny aj do zásoby, pretože je to trvanlivá potravina, ktorá dlho vydrží a dokážem si ju kedykoľvek uvariť na rôzne spôsoby,“ uviedla naša čitateľka Ivana.
Na druhej strane sú aj ľudia, ktorí by si zásoby aj robili, no už si to nemôžu dovoliť.
„Nielen cestoviny zdraželi, ale ceny išli na všetko hore. A zásoby pri platoch a materských, ktoré sa nezvyšujú sa ťažko robia nejaké zásoby. Človek je rád, že vyžije z mesiaca na mesiac,“ myslí si Marcela.
„Bez šance robiť si zásoby. Človek už pomaly ani nevie, čo navariť, aby sme vyžili,“ uzavrela Jaroslava.
ma7/tvnoviny.sk
Toto ste už čítali?
Konferencia na tému bezdomovectvo a hľadanie riešení problému v našom meste
Mestský úrad v Dunajskej Strede realizoval odborné...