Príjem vody musí byť v rovnováhe s jej výdajom, pretože zásoby v organizme sú malé.
Dospelý človek, vážiaci približne 70 kilogramov, by mal denne vypiť dva až tri litre vody. U dojčaťa toto množstvo predstavuje 0,7 litra na 7 kilogramov hmotnosti. Keďže toto množstvo vody je malé, musí sa u malých detí presne dodržiavať pitný režim. To isté platí aj u starších ľudí, u ktorých je rezervné množstvo tekutín v tele veľmi malé.
Práca a pohyb v teple spôsobujú veľké straty vody a minerálov potením. Za jednu hodinu môže človek vypotiť až niekoľko litrov vody spolu s minerálmi. Zodpovedajúce množstvo vody je preto potrebné nahradiť v čo najkratšom alebo rovnakom čase.
Pri niektorých chorobách sa nároky na príjem tekutín zvyšujú. Piť viac treba predovšetkým pri hnačke, vracaní, zvýšenom potení pri teplotách, zvýšenom vylučovaní moču pri infekciách močových ciest, ochoreniach obličiek a poruchách vodnej regulácie.
Pre človeka je nevyhnutné zvyknúť si na pravidelný pitný režim, aby vodu pil preventívne a nie iba keď pociťuje smäd. Rovnako dôležité je prijímať spolu s vodou aj minerály.
Odporúčané dávky minerálnych látok, ktoré by mal človek za jeden deň prijať
Vápnik | 800 – 1100 mg |
Fosfor | 1000 – 1500 mg |
Horčík | 300 – 400 mg |
Sodík | 1100 – 3300 mg |
Draslík | 1875 – 5625 mg |
Chlór (chloridy) | 1700 – 5100 mg |
Železo | 10 – 18 mg |
Meď | 1,5 – 2,5 mg |
Zinok | 10 – 12 mg |
Mangán | 2,5 – 5 mg |
Čo sa stane, ak nepijeme
Pri nižsích stratách tekutín sa objavuje únava, nevoľnosť, malátnosť, spavosť, apatia. Pri vyšších stratách už možno pozorovať zníženie kožného tonusu, bolesť hlavy, suchosť slizníc, zrýchlenie pulzu či pokles krvného tlaku. Pri ešte vyšších stratách tekutín sa dostavujú poruchy koordinácie chôdze a pohybov, prípadne dochádza až k strate vedomia. Pri strate 15 alebo viac percent telesnej vody nastáva smrť.
Pri nedostatočnom príjme tekutín musí organizmus vylučovať všetky odpadové látky v koncentrovanejšej forme, čo spôsobuje nielen nepríjemný telesný zápach, ale aj nečistý dych a výrazne páchnuci moč.
Pri nedostatku tekutín môže ich rýchly príjem bez minerálov spôsobiť otravu vodou. Prejavuje sa nevoľnosťou, vracaním či šokom. Preto musí organizmus s tekutinami prijať aj zodpovedajúcu dávku minerálov.
Aký by mal byť ideálny nápoj?
Nápoj by mal dobre uhasiť pocit smädu, zúčastňovať sa na udržiavaní vodnej a iónovej rovnováhy v organizme, mal by mať dobré chuťové vlastnosti a prípadne priaznivé biologické pôsobenie. Nemal by obsahovať vo väčšom množstve škodlivé látky.
Cukry a umelé sladidlá pôsobia na chuťové receptory na jazyku a tým zvyšujú pocit smädu.
Nápoje s teplotou okolo 10 stupňov hasia smäd lepšie než podchladené nápoje s teplotou pod 5 stupňov. Naopak, teplota nad 10 stupňov neprekáža.
Najlepším nápojom na uhasenie smädu je čistá voda s dostatkom horčíkových a vápnikových iónov. Vhodné sú aj minerálne vody, bylinné čaje a neprisládzané ovocné a zeleninové nápoje.
Potrebné množstvo tekutín dosahujeme okrem nápojov aj konzumáciou ovocia, zeleniny a inej potravy.
Ktoré ovocie a zelenina obsahuje najviac vody?
Uhorka | 96,8 % |
Reďkovka | 94,4 % |
Rajčiny | 92,9 % |
Paprika | 91,0 % |
Vodný melón | 90,2 % |
Broskyňa | 87,7 % |
Pomaranč | 85,7 % |
Vody a minerálky
Na Slovensku sa predáva veľké množstvo stolových a minerálnych vôd s veľmi rozdielnym obsahom minerálov. Niektoré sú vhodné na bežnú konzumáciu, iné sú určené na špecifické liečebné účely. Pri bežnom používaní sa odporúča ich obmieňanie.
Na každodenné použitie sú vhodné Dobrá Voda, Fromin, Evian a Aquila. Obsahujú relatívne málo minerálnych látok.
Budiš, Baldovská, Kláštorná, Slatina, Fatra, Salvator, Mattoniho kyselka, Bonaqua, Radenska, Ostrolúcka sú neutrálne minerálne vody s dobrou koncentráciou minerálov. Sú vhodné na bežnú konzumáciu a dopĺňanie chýbajúcich minerálov.
Cígeľka, Vincentka, Korytnica a Šaratica sú koncentrované minerálne vody, ktoré nie sú vhodné na bežnú konzumáciu ale iba na špeciálne liečebné účely.
Sódovka je názov, ktorý sa používa pre akúkoľvek vodu sýtenú oxidom uhličitým. Niektoré druhy sa upravujú a môžu obsahovať relatívne veľa sodíka, ktorý podnecuje rozvoj vysokého krvného tlaku. Časté pitie vôd obohatených oxidom uhličitým spôsobuje zvýšenie kyselín v žalúdku a tiež zvýšenie krvného tlaku. Okrem toho konzumácia sladených nápojov vedie k nadmernému ukladaniu tukov.
Zdroj: sme.sk
Toto ste už čítali?
Degustačná večera s ochutnávkou remeselných pív
Doprajte si príjemné chvíle s partnerom či v spoločnosti...
Minister školstva odmieta politické útoky na školy a učiteľov
Minister školstva Tomáš Drucker sa dôrazne postavil proti...