Back to top

Pagáče pre vegánov s lieskovcovým maslom

Publikované: 30. december 2019 - 9:05
Tento nápad mi iba tak vznikol v hlave. Bez predbežnej prípravy. Snáď iba z toho, že mám veľmi rada dobré, prekladané oškvarkové pagáče, a pred pár dňami práve bola reč o tom, z čoho sú oškvarky… masť, škvarenie. Čo síce nie je zlé, ale keď sa zamyslím nad vecou, aj ma prejde chuť a … vtedy som dostala nápad, čo by bolo, keby som na pagáče použila maslo z lieskových orechov?! A tak som ich spravila celkom bezmäsité.
Pagáče pre vegánov s lieskovcovým maslom

Potrebujeme: dostaneme 15 pagáčov

  • 300g hladkej múky
  • 20g droždia
  • cca 180ml vody
  • 1 ČL kryštálového cukru
  • ½ KL soli
  • 50g kokosovej masti

Postup:

  • Odváženú múku dáme do misy, v strede urobíme priehlbinku, vlejeme do nej vlažnú vodu, pridáme cukor, droždie, trochu zamiešame a necháme vykysnúť.
  • Pridáme kokosovú masť, soľ, vypracujeme stredne tuhé cesto a necháme vykysnúť, približne 30 minút.
  • Vykysnuté cesto vyvaľkáme natenko, do tvaru obdĺžnika.
  • Na cesto rovnomerne natrieme lieskové maslo, spodnú tretinu preložíme na strednú tretinu, na ňu preložíme hornú tretinu.
  • S týmto podlhovastým cestom urobíme to isté: pravú tretinu preložíme na strednú tretinu, poslednú preložíme pod cesto.
  • Cesto prikryjeme a necháme cca 20 minút odpočívať, kysnúť.
  • Po 20 minútach znova vyvaľkáme, a zopakujeme prekladanie.
  • Potom cesto vyvaľkáme na 3 centimetrovú hrúbku, nožom vytvoríme na ňom mriežku.
  • Pokrájame na 20 rovnakých, štvorcových kusov.
  • Potrieme vajcom, ale keď nechceme použiť vajce, jednoducho ich necháme nepotreté. Necháme ich kysnúť ďalších 10-15 minút. Pečieme na 160 stupňoch asi 20 minút.

… a podávame s nejakou chutnou polievkou!

Szabó B. Csilla / szabobcsilla.com / Little wonders

Toto ste už čítali?

Cookies