Nachádzate sa tu
Gastro
„Vargabéles“ (názov maďarského národného zákuska – istej formy závinu)
Áno, áno, kto by ho nepoznal!? Je bratrancom závinu, alebo môžeme povedať aj tak, že patrí do rodiny závinov. Toto plnené cesto bývalo zákuskom v starej sedliackej rodine. Len ako zaujímavosť uvádzam, že podľa tradície sa cesto vyvaľká na obdĺžnik, do...
Pite s Feta syrom, špenátom, v obale zo sladkých zemiakov
Tento recept je vzorom toho, ako pekne v jedle harmonizujú rôzne charakteristické chute. Sladkosť zemiakov a slanosť syra Feta sa prejaví už na prvé zahryznutie. Túto chuťovú rôznorodosť zjemňuje vrstva zo smotany a vajec. Bodku na i dodajú špenát a...
Korenistý kuskus s dusenou zeleninou, cícerom a opečenými mandľami
Kavalkáda farieb a chutí, to je mimoriadne korenistý, bezmäsitý kuskus. Odporúčam nie iba ako prílohu, ale aj ako samostatné jedlo. Mimoriadnu pikantnosť mu dodáva harmónia škorice, koriandra a čerstvých zelených korenín. Chrumkavé opečené kúsky mandlí...
Pletenka (vianočka)
...teda dobrá, kyprá, mäkučká, voňavá, aká bola tá od babičky. Večná klasika, ktorú si síce môžeš kúpiť v obchode, ale v kútiku duše vieš, že to predsa nie je to isté, ako keď si ju sama upečieš. Najmä v prípade veľkonočného koláča, a najmä dnes ...
Rýchly chlieb za 30 minút
„Toto video som pripravila pre tých, ktorí nemôžu kváskovať, nedostali v obchode droždie, alebo ešte nikdy nerobili kysnuté cesto, no napriek tomu chcú upiecť chlieb“ - recept: Szabó B. Csilla, „v čase núdze“!
Makovo-jablková tortička
Máme radi jednoduché dezerty, všakže? Lebo zas ponúkam taký, ktorý sa dá zvládnuť aj so zatvorenými očami. Pritom je zdravý, lebo cukor môžeme vynechať, keďže ho sladkým robí ovocný cukor. A naviac, je bez múky, rýchly, chutný. Môžete ho robiť hneď z dvoch...
Chute Kukkónie – Ľahký a rýchly kurací paprikáš s domácimi rezancami
V dňoch, keď sme doma, dostávajú sa do popredia také hodnoty, na aké sme doteraz nemali čas. Možno dostaneme chuť aj na varenie. Šéf Imre Bindics nám ukáže, ako môžeme pripraviť rýchly a božský kurací paprikáš iba z niekoľkých ingrediencií.
Dezert z ovsených vločiek, medu a lieskovcov
Nomen est omen.“ Názov všetko napovedá, odhalí, že ide iba o tri ingrediencie. Áno, sú tri, a zopár minút na zhotovenie tejto delikatesy, a ani ju netreba piecť. Pozor, môže viesť k závislosti! Na raňajky, ako dezert po obede, v hociktorom čase vynikajúci...
Mäsové guľky s jemnou omáčkou a čučoriedkovým lekvárom, alebo fašírka na švédsky spôsob
Mäsové guľky sa tešia veľkej obľube. Ako ich však pripravujú Švédi? Ináč! Sú známe pod menom „Köttbullar” a ich tajomstvo spočíva v korenení. Je celkom odlišné od nášho, a to ich robí osobitými. Cesnak je úplne vylúčený zo zoznamu ingrediencií.
Teľacia torta
Tento dezert je o hnedej, zvrchu chrumkavej mrvenici a o jemnom, bielom, vanilkovom tvarohovom kréme. Nie je iba jemný, ale aj pekný a na dôvažok veľmi rýchlo hotový, naozaj za pár minút. A prečo práve teľacia torta? Asi vďaka svojej farbe a vzorom vo vnútri.
Kuracia pečeň na bielom víne
Pečeň … Sú, ktorí ju zbožňujú, ale aj takí, u ktorých nepatrí medzi obľúbené jedlá, preto, že má silnú, pečeňovú chuť. Ale akú má mať? Hľadala som, experimentovala som, a nie nadarmo!
Torta raw s lesným ovocím
Význam slova raw (vyslovuj ró): surový. Podstatou takéhoto zákuska či torty je, že sa pripravuje bez pečenia, zľahka, iba zmiešaním primeraného množstva ingrediencií, a získame veľmi chutný a zdravý dezert.
Sekaná Štefánia – fašírka pečená vcelku
Výborná ako teplý ale aj studený chod. Jedna z najúžasnejších a najokázalejších foriem fašírky. Príprava je jednoduchá, jedlo je chutné a výdatné. A prečo práve Štefánia?
Gundel palacinky plnené medovníkmi
Ostalo ešte z vianočných medovníkov? Alebo ich ešte dostať v obchode? Ani nemusím hovoriť, v tomto čase je to už nedostatkový tovar. Ak ho už nedostať, môžeme použiť aj korenisté keksy alebo jednoduché maslové keksy, ktoré obohatíme mletou škoricou, anízom,...
Chrumkavé zemiakové lupienky
K tejto udalosti došlo tak isto ako k mnohým podobným, videla som div na jednom obraze a nechala som sa zlákať… Oslovil ma. Nebolo to ťažké, sú mi sympatické tie na tenko krájané, na chrumkavo a do zlata upečené zemiakové kolieska.
Grilovaný korenistý losos s bielou maslovou omáčkou
Ružový losos, brokolica, dusená zelenina, biela maslová omáčka. Už kombinácia farieb je sľubná. Chute a vône tvoria lákavú odozvu: korenie a cesnak, sprevádzané zeleninou, maslovo-citrónový doplnok.
Gaštanový závin
Ak závin, tak orechový alebo makový … hovorí tradícia. To je v poriadku, veď milujeme tradičné chute a vône cez sviatky. Ale keby sme chceli trochu zmeny, upečme gaštanový závin: cesto má iba tri ingrediencie, je veľmi jednoduché, nepopraská a ani s plnkou...
Pagáče pre vegánov s lieskovcovým maslom
Tento nápad mi iba tak vznikol v hlave. Bez predbežnej prípravy. Snáď iba z toho, že mám veľmi rada dobré, prekladané oškvarkové pagáče, a pred pár dňami práve bola reč o tom, z čoho sú oškvarky… masť, škvarenie. Čo síce nie je zlé, ale keď sa zamyslím nad...
Prekladaná kapusta
Niekto plní, niekto prekladá, niekto varí polievku. Koľko domácností, toľko spôsobov. Ja teraz prekladám – vrstvy. Je dobrá teplá, studená, ba aj zohrievaná, vtedy je ešte lepšia, chute prezretejšie. Je to prvotriedne zimné jedlo!
Škoricový slimák
Túto pochúťku mnohí poznáme, patrí medzi naše obľúbené. Že je to tak!? Možno nie práve ako škoricovú, ale kakaovú, orechovú, pudingovú! Jednoducho, je tu možnosť voľby.
Stránky
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- nasledujúca ›
- posledná »