Publikované: 17. február 2020 - 10:09
Sú koreniny a ďalšie ingrediencie, ktoré zmiernia ostrú chuť kuracej pečene. Patrí medzi ne šalvia, korenie, bobkový list, dobré biele víno, petržlen, cibuľa a zmes húb. Veľmi sme si ju obľúbili.
Potrebujeme:
- 40 dkg kuracej pečene (dostať ju v 50 dkg balení, po očistení nám ostane asi 40 dkg)
- 4-5 PL múky
- soľ
- korenie
- 4 PL oleja
- 1 ks nadrobno pokrájanej stredne veľkej červenej cibule
- 25 dkg na plátky pokrájaných hríbov podľa chuti
- 1dl suchého bieleho vína (ja používam Chardonnay)
- 1,5 dl vývaru (možno použiť aj kocku)
- 1 ks bobkového listu
- 2-3 PL nadrobno nasekanej petržlenovej vňate
- 1 PL sušenej šalvie (ak máme čerstvú, tak 2-3 nadrobno pokrájané listy)
Príprava:
- Kuracie pečienky očistíme od prípadných zostatkov žlče, prepolíme, osolíme a okoreníme, aj so šalviou, obalíme v múke.
- Do hrnca dáme olej, prehrejeme a kúsky obalenej pečene opražíme z oboch strán. Je dobré robiť to pod pokrievkou, pečienky prskajú. Smaženie trvá len pár minút, netreba ich celkom prepiecť.
- Keď sú hotové, povyberáme ich do misy. Na zostatku oleja (ak treba, ešte pridajme) osmažíme cibuľu, hríby, osolíme, pridáme petržlenovú vňať. Miešame, potom pridáme víno a vývar, nezabudnime na bobkový list.
- Necháme prevrieť, pridáme pečienky a ešte prevaríme.
- Prelejeme do ohňovzdornej misy, zakryjeme a dáme na 20 minút zapiecť do trúby zohriatej na 180 stupňov.
- Výborne chutí s ryžou a kapustovým šalátom, ale aj s grilovanou zeleninou.
Tip: Ak by nám ostalo, z ostatku môžeme urobiť pečeňový krém: pridáme zmäknuté maslo alebo kačaciu masť podľa potreby a zmixujeme. Môžeme natrieť na chlieb, toast, alebo, ak nejeme chlieb, je chutný aj natretý na plátky rôznej zeleniny, podľa chuti.
Szabó B. Csilla / szabobcsilla.com / Little wonders
Toto ste už čítali?
Pite s Feta syrom, špenátom, v obale zo sladkých zemiakov
Tento recept je vzorom toho, ako pekne v jedle...