Back to top

Kuracia pečeň na bielom víne

Publikované: 17. február 2020 - 10:09
Pečeň … Sú, ktorí ju zbožňujú, ale aj takí, u ktorých nepatrí medzi obľúbené jedlá, preto, že má silnú, pečeňovú chuť. Ale akú má mať? Hľadala som, experimentovala som, a nie nadarmo!
Kuracia pečeň na bielom víne

Sú koreniny a ďalšie ingrediencie, ktoré zmiernia ostrú chuť kuracej pečene. Patrí medzi ne šalvia, korenie, bobkový list, dobré biele víno, petržlen, cibuľa a zmes húb. Veľmi sme si ju obľúbili.

Potrebujeme:

  • 40 dkg kuracej pečene (dostať ju v 50 dkg balení, po očistení nám ostane asi 40 dkg)
  • 4-5 PL múky
  • soľ
  • korenie
  • 4 PL oleja
  • 1 ks nadrobno pokrájanej stredne veľkej červenej cibule
  • 25 dkg na plátky pokrájaných hríbov podľa chuti
  • 1dl suchého bieleho vína (ja používam Chardonnay)
  • 1,5 dl vývaru (možno použiť aj kocku)
  • 1 ks bobkového listu
  • 2-3 PL nadrobno nasekanej petržlenovej vňate
  • 1 PL sušenej šalvie (ak máme čerstvú, tak 2-3 nadrobno pokrájané listy)

Príprava:

  • Kuracie pečienky očistíme od prípadných zostatkov žlče, prepolíme, osolíme a okoreníme, aj so šalviou, obalíme v múke.
  • Do hrnca dáme olej, prehrejeme a kúsky obalenej pečene opražíme z oboch strán. Je dobré robiť to pod pokrievkou, pečienky prskajú. Smaženie trvá len pár minút, netreba ich celkom prepiecť.
  • Keď sú hotové, povyberáme ich do misy. Na zostatku oleja (ak treba, ešte pridajme) osmažíme cibuľu, hríby, osolíme, pridáme petržlenovú vňať. Miešame, potom pridáme víno a vývar, nezabudnime na bobkový list.
  • Necháme prevrieť, pridáme pečienky a ešte prevaríme.
  • Prelejeme do ohňovzdornej misy, zakryjeme a dáme na 20 minút zapiecť do trúby zohriatej na 180 stupňov.
  • Výborne chutí s ryžou a kapustovým šalátom, ale aj s grilovanou zeleninou.

Tip: Ak by nám ostalo, z ostatku môžeme urobiť pečeňový krém: pridáme zmäknuté maslo alebo kačaciu masť podľa potreby a zmixujeme. Môžeme natrieť na chlieb, toast, alebo, ak nejeme chlieb, je chutný aj natretý na plátky rôznej zeleniny, podľa chuti.

Szabó B. Csilla / szabobcsilla.com / Little wonders

Toto ste už čítali?

Cookies