Back to top

Pite s Feta syrom, špenátom, v obale zo sladkých zemiakov

Publikované: 1. máj 2020 - 9:20
Tento recept je vzorom toho, ako pekne v jedle harmonizujú rôzne charakteristické chute. Sladkosť zemiakov a slanosť syra Feta sa prejaví už na prvé zahryznutie. Túto chuťovú rôznorodosť zjemňuje vrstva zo smotany a vajec. Bodku na i dodajú špenát a cesnak. Je to ľahké a chutné jedlo. Jarné. Príprava rýchla, bez múky. Milujem!
Pite s Feta syrom, špenátom, v obale zo sladkých zemiakov

POTREBUJEME:

k obaleniu:

  • 1 väčší sladký zemiak, cca 300 g
  • štipku soli

k jadru:

  • 100 g čerstvého špenátu
  • 2 strúčiky pretlačeného cesnaku
  • 100 g Feta syra
  • 100 g syra Eidam – strúhaného
  • 200-250 ml smotany na šľahanie
  • 4-5 vajec
  • soľ, korenie

PRÍPRAVA:

  • Sladký zemiak olúpeme a postrúhame na 2-3 mm tenké plátky.
  • Formu na pite s priemerom asi 25 cm jemne potrieme olejom a vyplníme tenkými plátkami sladkých zemiakov tak, aby sa pri krajoch prekrývali, aby medzi plátkami neboli štrbiny.
  • Listy špenátu dáme do sitka, prelejeme horúcou vodou, necháme trochu vychladnúť, vytlačíme z nich tekutinu, pokrájame na pásiky a rovnomerne rozložíme na vrstvu zemiakov.
  • Na túto hmotu rozmrvíme syr Feta a pridáme aj Eidam.
  • Do smotany dáme 4 vajcia, soľ, korenie, cesnak a zamiešame. Nalejeme na pripravené vrstvy vo forme na pite.
  • Trúbu predhrejeme na 150-160 stupňov, pite pečieme asi 30-40 minút. Za ten čas zemiaky zmäknú, tekutá vajcovo-smotanová masa zhustne a zvrchu sa upečie na chrumkavo, do zlato-hneda. Môžeme pripraviť aj menšiu dávku, v menšej forme.

Szabó B. Csilla / szabobcsilla.com / Little wonders

Toto ste už čítali?

Cookies