POTREBUJEME:
k obaleniu:
- 1 väčší sladký zemiak, cca 300 g
- štipku soli
k jadru:
- 100 g čerstvého špenátu
- 2 strúčiky pretlačeného cesnaku
- 100 g Feta syra
- 100 g syra Eidam – strúhaného
- 200-250 ml smotany na šľahanie
- 4-5 vajec
- soľ, korenie
PRÍPRAVA:
- Sladký zemiak olúpeme a postrúhame na 2-3 mm tenké plátky.
- Formu na pite s priemerom asi 25 cm jemne potrieme olejom a vyplníme tenkými plátkami sladkých zemiakov tak, aby sa pri krajoch prekrývali, aby medzi plátkami neboli štrbiny.
- Listy špenátu dáme do sitka, prelejeme horúcou vodou, necháme trochu vychladnúť, vytlačíme z nich tekutinu, pokrájame na pásiky a rovnomerne rozložíme na vrstvu zemiakov.
- Na túto hmotu rozmrvíme syr Feta a pridáme aj Eidam.
- Do smotany dáme 4 vajcia, soľ, korenie, cesnak a zamiešame. Nalejeme na pripravené vrstvy vo forme na pite.
- Trúbu predhrejeme na 150-160 stupňov, pite pečieme asi 30-40 minút. Za ten čas zemiaky zmäknú, tekutá vajcovo-smotanová masa zhustne a zvrchu sa upečie na chrumkavo, do zlato-hneda. Môžeme pripraviť aj menšiu dávku, v menšej forme.
Szabó B. Csilla / szabobcsilla.com / Little wonders
Toto ste už čítali?
„Vargabéles“ (názov maďarského národného zákuska – istej formy závinu)
Áno, áno, kto by ho nepoznal!? Je bratrancom závinu,...