Back to top

Korenistý kuskus s dusenou zeleninou, cícerom a opečenými mandľami

Publikované: 24. apríl 2020 - 9:25
Kavalkáda farieb a chutí, to je mimoriadne korenistý, bezmäsitý kuskus. Odporúčam nie iba ako prílohu, ale aj ako samostatné jedlo. Mimoriadnu pikantnosť mu dodáva harmónia škorice, koriandra a čerstvých zelených korenín. Chrumkavé opečené kúsky mandlí pôžitok iba zvyšujú.
Korenistý kuskus s dusenou zeleninou, cícerom a opečenými mandľami

POTREBUJEME:

  • 1 väčšiu červenú papriku – pokrájanú na malé kocky
  • 2 dve stredne veľké mrkvy pokrájané na kocky
  • 1 -1 cibuľu a červenú cibuľu pokrájané na malé kocky
  • 1 stredne veľkú cukinu pokrájanú na kocky
  • 1 menší baklažán pokrájaný na kocky
  • 2 pretlačené strúčiky cesnaku
  • soľ, korenie
  • 1 KL mletého koriandra
  • 1 KL mletej škorice
  • 3-4 PL oleja
  • šťavu z polovice citróna
  • 250 g kuskusu (suchého)
  • 1 ČL soli
  • 300 g uvareného cíceru
  • ½ ČL kurkumy
  • 100 g na väčšie kusy krájaných mandlí
  • za hrsť nadrobno pokrájanej petržlenovej vňate
  • 6-8 lístkov nadrobno pokrájanej čerstvej mäty

PRÍPRAVA:

Zeleninu pokrájame na rovnaké malé kúsky.

V hrnci zohrejeme olej, zeleninu napoly podusíme, pritom ochutíme soľou, korením, škoricou, koriandrom.

Pripravíme si kuskus. Suchý kuskus nasypeme do misy, pridáme 1 ČL soli, kurkumu, zalejeme horúcou vodou tak, aby bola na jeden prst, resp. na 1 cm nad kuskusom. Prikryjeme a necháme 8-10 minút postáť.

Teraz už iba zmiešame rôznofarebnú zeleninu s pripraveným kuskusom, primiešame uvarený cícer, petržlenovú vňať a mätu. Pridáme šťavu z citróna. Dobre premiešame, v prípade potreby ešte koreníme, dochutíme. Opečené kúsky mandlí môžeme pridať do zmesi, alebo pri stolovaní nimi posypať povrch kuskusu, takto ostanú chrumkavé.

Szabó B. Csilla / szabobcsilla.com / Little wonders

Toto ste už čítali?

Cookies