Back to top

„Vargabéles“ (názov maďarského národného zákuska – istej formy závinu)

Publikované: 13. máj 2020 - 11:47
Áno, áno, kto by ho nepoznal!? Je bratrancom závinu, alebo môžeme povedať aj tak, že patrí do rodiny závinov. Toto plnené cesto bývalo zákuskom v starej sedliackej rodine. Len ako zaujímavosť uvádzam, že podľa tradície sa cesto vyvaľká na obdĺžnik, do stredu ktorého príde plnka, potom štyri rohy cesta sa preložia smerom do stredu. V dávnejších dobách sa pieklo bez pekáča, na dne pece, príp. položené na kapustnom liste. Ja som zatiaľ nemala to šťastie piecť v peci, snáď ešte príde ten čas.
„Vargabéles“ (názov maďarského národného zákuska – istej formy závinu)

Plnka môže byť rôzna: tvarohová, maková, kapustová, tekvicová, repová, zemiaková, jablková, zo slivkového lekváru. Ak nemáte veľmi v obľube sladkú chuť, žiadna starosť, je tu slaná, korenená obmena...

My máme radi sladké! Tvaroh, vanilkový cukor, niťovky v prekladanom alebo závinovom ceste … a myslím si, že k tomu trochu trpkej chuti … Teraz ma napadol lekvár a biely rum.

„Vargabéles“ s lekvárom a bielym rumom

POTREBUJEME:

na 20 kociek/rezov

  • 200 g niťoviek
  • soľ
  • 3 vajcia
  • 200 g (prášk.)cukru
  • 150 g masla
  • kôra z jedného citróna
  • 500 g tvarohu z kravského mlieka
  • 200 ml smotany
  • 40 g hrozienok alebo iného sušeného ovocia podľa chuti
  • 1 bal. vanilkového cukru
  • 400-500 g lístkového cesta alebo 1 bal = 6-8 plátkov závinového cesta

PRÍPRAVA

  1. Najprv v slanej vode uvaríme do polomäkka niťovky, horúcu vodu z nich zlejeme a prelejeme studenou vodou, aby naďalej nemäkli.
  2. Vajcia vymiešame so zmäknutým maslom a cukrom.
  3. Tvaroh osolíme a spracujeme so smotanou a nastrúhanou citrónovou kôrou.
  4. Tvarohovú a vajcovú hmotu zmiešame dokopy. Pridáme hrozienka (sušené ovocie). Ochutnáme, či je hmota dostatočne ochutená. V prípade potreby dosolíme. Musí to byť dostatočne slané, aby to nebolo bez chuti, ale nepresoľme! Pridáme niťovky.
  5. Pekáč veľkosti 25-35 cm jemne potrieme maslom, vystelieme 3-4 závinovými plátkami, podľa možnosti tak, aby pokryli aj boky pekáča. Lyžicou vkladáme hmotu, zarovnáme, prekryjeme 3-4 plátmi závinového cesta, medzi ktoré môžeme nakvapkať trocha roztopeného masla.
  6. Trúbu predhrejeme na 170 stupňov a cesto dáme piecť na cca 40-50 minút.
  7. Po celej kuchyni sa bude šíriť úžasná vôňa: tvaroh a vanilka sa bude snúbiť s charakteristickou vôňou pečúceho sa závinového cesta. Hmmm. Veľmi dobré. Nevieme sa dočkať, kedy to bude hotové, však? Viem, že treba k tomu trpezlivosť, ale počkajme, kým vychladne.
  8. Podávame hoci s čerstvým ovocím, ja som však servírovala s trochou lekváru, do ktorého som dala biely rum. Čo dodať? Zohrialo dušu aj telo!

Szabó B. Csilla / szabobcsilla.com / Little wonders

Toto ste už čítali?

Cookies