Včely totiž nejakým činom nahuckali na nevítanú návštevu. Nuž a včely, keď sa rozzúria, vedia poriadne štípať… Nepriateľ sa dal na útek, obec bola zachránená, od radosti a na pamäť nasledujúcich generácií na túto udalosť upiekli tortu a nazvali ju včelie uštipnutie.
Medzi dve jemné kysnuté cestá príde ľahký vanilkový krém a navrch chrumkavá medovo-mandľová vrstva. Vydarená „Bienenstich“ torta môže hocikedy súťažiť aj s najrafinovanejšími cukrárskymi umeleckými dielami, a u toho, kto ju raz s úspechom vyhotoví, bude do konca života pravidelným hosťom.
POTREBUJEME (forma o priemere 26 cm):
Cesto:
- 200 ml mlieka
- 20 g droždia
- 50 g masla
- 70 g cukru
- 1 bal. vanilkového cukru
- 400 g múky
- 1 celé vajce
- štipku soli
K mandľovej vrstve:
- 100 g mandlí v plátkoch
- 80 g masla
- 2 PL mlieka
- 60 g kryštálového cukru
- 2 PL medu
Na šodó:
- 450 ml mlieka
- 1 bal. vanilkového pudingu
- 100 g cukru
- 1 bal. vanilkového cukru
- 80 g masla
- 200 ml smotany na šľahanie
PRÍPRAVA:
1. Pripravíme kysnuté cesto. Suché ingrediencie dáme do misy a premiešame. Do vlažného mlieka dáme za čajovú lyžičku cukru, droždie a necháme vykysnúť. Droždie, roztopené maslo a vajce pridáme do misy a vypracujeme cesto – ručne, alebo s pomocou stroja. Necháme dobrú polhodinu kysnúť na teplom mieste.
2. Potom pripravíme mandľovú hmotu: maslo, mlieko, cukor a med rozpustíme. Keď je všetko rozpustené – nemusí byť horúce – pridáme mandle (netreba ich opražiť). Dvakrát premiešame a odložíme.
3. Keď je cesto vykysnuté, predhrejeme trúbu na 170-180 stupňov. Cesto ešte premiesime, vyvaľkáme doguľata tak, aby sa práve zmestilo do formy o priemere 26 cm. Formu môžeme vymastiť alebo vystlať papierom na pečenie, aby sa nám cesto neprilepilo na dno. Necháme kysnúť na teplom mieste ďalších 15 minút, kým zas zdvojnásobí svoj objem. Vtedy naň nelejeme mandľovú vrstvu, zarovnáme a pečieme dočervena asi 30 minút. Ak by sa rýchlo pieklo zvrchu, prikryjeme fóliou. Keď je upečené, necháme vychladnúť, krémom potierame až následne. Rýchlejšie chladne, ak teplé cesto pozdĺžne prekrojíme na polovicu.
4. Pripravíme krém: Z mlieka, vanilkového pudingu a cukru uvaríme puding a necháme vychladnúť. Keď je vlažný, pridáme maslo a vymiešame. Napokon, keď už je krém izbovej teploty, pridáme šľahačku.
5. Keď už cesto aj krém vychladli, zostavíme tortu. Spodnú časť cesta potrieme so šodó. Hornú časť – zvrchu chrumkavú, mandľovo-medovú - vopred pokrájame – ako je to zvykom napr. pri Doboške – a tak ju naukladáme na jemný krém. Prednosťou takéhoto postupu je, že ju potom ľahko krájame a šodó sa pri krájaní nedostane spomedzi dvoch vrstiev cesta von. Ďalšou výhodou je, že ju netreba pred podávaním dlhšiu dobu chladiť.
Najlepšia je chladená, podávaná v ten deň. Ale aj na druhý deň je výborná.
Szabó B. Csilla / szabobcsilla.com / Little wonders
Toto ste už čítali?
„Vargabéles“ (názov maďarského národného zákuska – istej formy závinu)
Áno, áno, kto by ho nepoznal!? Je bratrancom závinu,...
Pite s Feta syrom, špenátom, v obale zo sladkých zemiakov
Tento recept je vzorom toho, ako pekne v jedle...