Publikované: 20. február 2020 - 15:30
Osobitý charakter im dodávajú koriander, muškátový orech a cibuľa, čo ich harmonicky urobí voňavými a šťavnatými. Ak máme radi nové chute, jednoznačne sa oplatí toto vyskúšať.
POTREBUJEME:
- 300g mletého bravčového mäsa (môže byť chudé stehno, šťavnatá krkovička alebo aj iná časť)
- 300g mletého hovädzieho mäsa (taktiež ktorákoľvek časť, ktorú obľubujeme)
- 300g varených pretlačených zemiakov
- 1 veľká červená cibuľa
- 1 celé vajce
- 100 ml mlieka
- ½ KL mletého čierneho korenia
- ½ KL mletého klinčekového korenia
- 1 ČL mletých koriandrových semienok
- 1 KL mletého muškátového orieška
- soľ podľa chuti
k pečeniu:
- cca 100g masla
- olej
k omáčke:
- 200ml smotany na šľahanie (môže byť 12%-ná na varenie, alebo aj 33%-ná)
- 2 PL sójovej omáčky
- výpek z pečenia
- 1 PL tuku z pečenia
- 1 PL múky
k podávaniu:
- čučoriedkový lekvár
PRÍPRAVA:
- Vajce, mlieko a na kocky pokrájanú cibuľu zmixujeme.
- Vo veľkej miske všetko dobre zmiešame: vajcovo-mliečno-cibuľové pyré, mleté mäsá, pretlačené zemiaky a koreniny.
- Z takto pripravenej hmoty formujeme guľky o priemere 2-3 cm.
- V hrnci roztopíme maslo, pridáme olej a na miernom ohni opečieme guľky do zlatohneda.
- Keď sú upečené, zlejeme tuk, ale na spodku nádoby necháme asi 1-2 polievkové lyžice.
- Prilejeme sójovú omáčku, ktorá trochu uvoľní pripečené kúsky. Pridáme smotanu zahustenú múkou a za stáleho miešania varíme do zhustnutia.
- Podávame. K zlatohnedým mäsovým guľkám a jemnej omáčke ponúkneme ešte na chrumkavo opečené zemiaky a za lyžicu čučoriedkového lekváru.
Dobrú chuť!
Szabó B. Csilla / szabobcsilla.com / Little wonders
Toto ste už čítali?
Korenistý kuskus s dusenou zeleninou, cícerom a opečenými mandľami
Kavalkáda farieb a chutí, to je mimoriadne korenistý,...
Včelie uštipnutie – torta (Bienenstich)
Z akého dôvodu dostane taká jemná, chutná sladkosť takéto...