Back to top

Mäsové guľky s jemnou omáčkou a čučoriedkovým lekvárom, alebo fašírka na švédsky spôsob

Publikované: 20. február 2020 - 15:30
Mäsové guľky sa tešia veľkej obľube. Ako ich však pripravujú Švédi? Ináč! Sú známe pod menom „Köttbullar” a ich tajomstvo spočíva v korenení. Je celkom odlišné od nášho, a to ich robí osobitými. Cesnak je úplne vylúčený zo zoznamu ingrediencií.
Mäsové guľky s jemnou omáčkou a čučoriedkovým lekvárom, alebo fašírka na švédsky spôsob

Osobitý charakter im dodávajú koriander, muškátový orech a cibuľa, čo ich harmonicky urobí voňavými a šťavnatými. Ak máme radi nové chute, jednoznačne sa oplatí toto vyskúšať.

POTREBUJEME:

  • 300g mletého bravčového mäsa (môže byť chudé stehno, šťavnatá krkovička alebo aj iná časť)
  • 300g mletého hovädzieho mäsa (taktiež ktorákoľvek časť, ktorú obľubujeme)
  • 300g varených pretlačených zemiakov
  • 1 veľká červená cibuľa
  • 1 celé vajce
  • 100 ml mlieka
  • ½  KL mletého čierneho korenia
  • ½  KL mletého klinčekového korenia
  •  1 ČL mletých koriandrových semienok
  • 1 KL mletého muškátového orieška
  • soľ podľa chuti

k pečeniu:

  • cca 100g masla
  • olej

k omáčke:

  • 200ml smotany na šľahanie (môže byť 12%-ná na varenie, alebo aj 33%-ná)
  • 2 PL sójovej omáčky
  • výpek z pečenia
  • 1 PL tuku z pečenia
  • 1 PL múky

k podávaniu:

  • čučoriedkový lekvár

PRÍPRAVA:

  • Vajce, mlieko a na kocky pokrájanú cibuľu zmixujeme.
  • Vo veľkej miske všetko  dobre zmiešame: vajcovo-mliečno-cibuľové pyré, mleté mäsá, pretlačené zemiaky a koreniny.
  • Z takto pripravenej hmoty formujeme guľky o priemere 2-3 cm.
  • V hrnci roztopíme maslo, pridáme olej a na miernom ohni opečieme guľky do zlatohneda.
  • Keď sú upečené, zlejeme tuk, ale na spodku nádoby necháme asi 1-2 polievkové lyžice.
  • Prilejeme sójovú omáčku, ktorá trochu uvoľní pripečené kúsky. Pridáme smotanu zahustenú múkou a za stáleho miešania varíme do zhustnutia.
  • Podávame. K zlatohnedým mäsovým guľkám a jemnej omáčke ponúkneme ešte na chrumkavo opečené zemiaky a za lyžicu čučoriedkového lekváru.

Dobrú chuť!

Szabó B. Csilla / szabobcsilla.com / Little wonders

Toto ste už čítali?

Cookies