
Materiálno - spotrebné normy a receptúry pre diétne stravovanie boli doplnené a umožňujú plnohodnotné stravovanie aj deťom a žiakom s rôznymi potravinovými intoleranciami. Ide o deti so špeciálnymi nárokmi na osobitné stravovanie v dôsledku viacerých metabolických ochorení ako diabetes mellitus, celiakia, resp. iné ochorenia tráviaceho systému. Na základe noriem pre diétne stravovanie je možné pripravovať stravu v školských jedálňach pre 3 druhy diét - šetriacu diétu (pri choreniach tráviaceho traktu, pri obezite), diabetickú (pri zvýšenej hladine krvného cukru – cukrovke) a bezgluténovú/bezlepkovú diétu (pri poruche vstrebávania lepku – celiakii).
„Inovované a doplnené receptúry jednotlivých diét rešpektujú výživové požiadavky pri daných diagnózach u detí a prispievajú k optimálnemu psychosomatickému vývinu tejto populačnej skupiny. V rámci praktickej aplikácie sa kladie dôraz na výrobu jedál a nápojov z čerstvých surovín a používanie najmä lokálnych a sezónnych potravinových komodít najvyššej kvality s vysledovateľnosťou pôvodu. Suroviny, používané v rámci jednotlivých receptúr, rešpektujú špecifiká vybraných ochorení a zaručujú prípravu stravy najvyššej kvality z hľadiska výživovej hodnoty“,
- uviedla vo svojom odbornom stanovisku doc. MUDr. Jana Hamade, PhD., vedúca ochrany a podpory zdravia z Úradu verejného zdravotníctva SR.
„V posledných rokoch stúpa počet detí so špeciálnymi výživovými potrebami a pri aplikovaní tohto materiálu do praxe im bude umožnené stravovať sa v zariadeniach pre deti a mládež, čo je obrovským benefitom pre deti ale aj ich rodiny. V odporúčaniach sú dodržané všetky potrebné výživové a kalorické normy potrebné pri jednotlivých typoch diét v závislosti od veku stravníka. Oceňujem, že v receptúrach sú používané najmä čerstvé suroviny najvyššej kvality a to ako pri príprave jedál, tak aj nápojov. Odporúčam aplikáciu materiálu do praxe“,
- vysvetľuje hlavná odborníčka MZ SR pre deti a dorast MUDr. Elena Prokopová.
Rezort školstva si uvedomuje dôležitosť témy školského stravovania a tak poskytne v zariadeniach školského stravovania priestor pre stravovanie detí a žiakov so zdravotnými obmedzeniami, aby ich pobyt v školách a školských zariadeniach bol počas výchovno-vzdelávacieho procesu rovnocenný s ostatnými deťmi a žiakmi.
Bližšie informácie nájdete tu: https://www.minedu.sk/materialno-spotrebne-normy-a-receptury-pre-dietne-stravovanie-revizia-2023-s-ucinnostou-od-1-9-2023/
Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR
Toto ste už čítali?

Vlakom na dunajskostredské termálne kúpalisko
Leo Express ponúka balíček ThermalPass so vstupom do...

Podvodníci roztočili druhé kolo zasielania podvodových správ
Mamiii, pokazil sa mi telefón, teraz používam toto číslo....