Ingrediencie:
- 60 dkg hladkej múky
- 3,5 dkg droždia
- cca 2,5 dl vlažného mlieka
- 4 PL cukru
- 4 žĺtka
- 0,5 dl rum
- Štipka soli
- Nastrúhaná kôra z 1 pomaranča alebo citrónu
- 8 dkg roztopeného masla
Z droždia a trochu mlieka spravíme kvások. Zo zvyšného mlieka a ostatných ingrediencií uhnetieme jemné cesto, maslo pridávame až na záver.
Necháme ho vykysnúť v naolejovanej nádobe na dvojnásobok veľkosti. Na pomúčenej doske ho rukami vyformujem na hrúbku prsta. Z cesta vykrojíme šišky a prikryjeme ich obrusom. Necháme ich kysnúť ešte pol hodiny.
Vo väčšej nádobe zohrejeme olej, do ktorého (najprv vrchnou stranou nadol) vkladám šišky, do stredu ktorých prstom spravím priehlbinku. Pečieme pod pokrievkou asi 1,5 minúty, otočím ich a dopečiem ďalšiu 1,5 minútu.
Olej musí byť dobre teplý, ale nie horúci, lebo sa upečú len na povrchu a vnútri ostanú surové. Ak zas nie je dostatočne teplý, tak šišky ho nasajú do seba, hoci, rum tomu pomáha zabrániť.
Toto ste už čítali?
„Vargabéles“ (názov maďarského národného zákuska – istej formy závinu)
Áno, áno, kto by ho nepoznal!? Je bratrancom závinu,...