Zástavy boli do fondu múzea nadobudnuté v roku 1965 z bývalého šamorínskeho múzea, ktorého zbierky po zrušení múzea v roku 1942 spravoval Imrich Latkóczy v Šamoríne. Tieto zástavy, ako zbierkové predmety múzea, sú cennými pamiatkami zo života cechovníctva na hornom Žitnom ostrove.
Podporenie našich projektov umožnilo, že odborní pracovníci odborne ošetrili a zreštaurovali uvedené zástavy, ktoré pre značné poškodenie a zlý stav nemohli byť vystavené pre verejnosť. Hlavným cieľom reštauračných prác bolo prinavrátenie dobrého technického stavu zástav a ich umiestnenie v stálej expozícii múzea.
Na zástave z roku 1832 je napísaný zlatými písmenami názov cechu kožušníkov („ÉRDEMES. N.: SZŰRSZABÓ CZÉH ZÁSZLÓIA. A.: 1832.“). Uprostred béžovej hodvábnej látky je na jedno spoločné plátno namaľovaný obraz znázorňujúci Korunovanie Panny Márie a na druhej strane vidíme postavy sv. Pavla pustovníka a sv. Antona pustovníka.
Na druhej zástave (vyhotovenej z tyrkysovo-zeleného hodvábu), ktorá pochádza z roku 1806, sú tiež dva obrazy na jednom spoločnom plátne. Na jednom obraze vidíme štyroch cirkevných otcov nesúcich archu zmluvy a na druhom obraze sú postavy sv. Petra apoštola.
Zástavy po odbornom ošetrení a zreštaurovaní významne obohatia stálu expozíciu múzea, budú dokumentovať a prezentovať bohatstvo hodnôt zo života cechov a cechovníctva nášho regiónu.
Zostavila: Oľga Bevilagua, pracovníčka múzea
Toto ste už čítali?
![Splavovanie je v Trnavskom kraji zážitkov čoraz populárnejšie, sezónu zaháji štvorica výletov S Vesnou na vodu](https://dunajskostredsky.sk/files/styles/90x65/public/images/article/2024/apr/4/s_vesnou_na_vodu_ts-2.jpg?itok=8eGC3GDU)
Splavovanie je v Trnavskom kraji zážitkov čoraz populárnejšie, sezónu zaháji štvorica výletov S Vesnou na vodu
S Vesnou na vodu sa už tretí raz vyberú milovníci splavov...
![ÚVZ: V lete treba dbať na opatrnosť pri príprave a skladovaní potravín](https://dunajskostredsky.sk/files/styles/90x65/public/images/article/2024/j%C3%BAl/10/meat-5586849_1280.jpg?itok=HS4ff7Yu)
ÚVZ: V lete treba dbať na opatrnosť pri príprave a skladovaní potravín
Pri príprave a skladovaní potravín treba byť opatrný....