Recept
8 - 12 osôb
Na cesto na empanadas:
540 g múky + cca 50 g na pomúčenie plochy
1/4 ČL soli
170 g studeného masla nakrájaného na kocky
2 vajcia
8 PL studenej vody
Na náplň na klasické empanadas z Mendozy
olivový, prípadne rastlinný olej
1 cibuľa
250 g mletého hovädzieho mäsa
1 PL mletej červenej papriky
štipka mletého čili
1 kopcovitá ČL oregana
1 ČL mletej rímskej rasce
soľ, čerstvo mleté čierne korenie
1 väčšia alebo 2 menšie jarné cibuľky
2 vajcia
cca 10 olív
Pracovný postup
-
- Začneme cestom: Ak máte stolný mixér na spracovanie cesta, robte cesto určite v mixéri, aby sa zbytočne maslo neroztopilo teplotou vašich rúk (Ak mixér nemáte, robte cesto ručne, ale predpokladajte s dlhšou dobou chladenia cesta v chladničke.)
-
- Do kuchynského robota nasypeme múku a soľ a necháme ich zmiešať pri nízkej rýchlosti.
-
- Pridáme maslo a 1 vajce a pomaly mixujeme, kým nevzniknú veľké hrudky.
-
- Pridáme vodu a necháme cesto mixovať aj ďalej, kým nebude tvoriť jednu veľkú hrudu. (Cesto bude aj tak trochu drobivé, ale to je v poriadku. Ak je to nutné, pridajte postupne ešte po troche vody a mixujte ďalej, kým nebude cesto požadovanej konzistencie.)
-
- Cesto rozdelíme na dve polovice, každú polovicu cesta sploštíme na hrubú placku.
-
- Obe placky zabaľíme do potravinovej fólie a dáme do chladničky na 30 minút. Ak cesto vypracovávame ručne, bude ho treba chladiť aspoň hodinu. Chladenie cesta napomôže tomu, aby sa vám taštičky počas pečenia nepootvorili a aby nevytiekla náplň.
-
- Pustíme sa do plnky: V menšom hrnci uvaríme 2 vajcia natvrdo.
-
- Cibuľu nakrájame nadrobno. V panvici rozohrejeme olivový olej a cibuľu na ňom opekáme cca 3 minúty.
-
- Pridáme mleté mäso, mletú papriku, čili, rímsku rascu, soľ a korenie. Opekáme za stáleho miešania, kým mäso nebude úplne tepelne upravené.
-
- Takto pripravené mleté mäso premiestnime do misky.
-
- Olivy a jarnú cibuľku nakrájame na kolieska. Vajcia ošúpeme a nasekáme na kúsky. Olivy, jarnú cibuľku i vajcia prisypeme do misky k mletému mäsu. Plnku premiešame a odložíme zatiaľ bokom.
-
- Rúru predhrejeme na 190 stupňov. Prichystáme si pracovnú dosku na vyvaľkanie cesta a pomúčime ju trochou hladkej múky. Prichystáme si taktiež jednu malú misku s vodou a druhú malú misku, v ktorej si rozšľaháme 1 vajíčko na potretie empanadas. Prichystáme si 2 plechy a každý vystelieme papierom na pečenie.
-
- Cesto rozvaľkáme na hrúbku 3 mm. Nožom vykrojíme pomocou malého taniera kruhy.
-
- Do kruhov vložíme cca 2 PL náplne. Prsty si namočíme do misky s vodou a potrieme vlhkými prstami obvod kruhu cesta. Preložíme kruh cesta napoly a spoj utlačíme vidličkou.
-
- Hotové naplnené empanadas ukladáme na plech. Potrieme rozšľahaným vajíčkom pomocou štetca a ukladáme aspoň 3 cm od seba.
-
- Každý plech pečieme cca 15 - 20 minút kým nezozlatnú.
Toto ste už čítali?
Včelie uštipnutie – torta (Bienenstich)
Z akého dôvodu dostane taká jemná, chutná sladkosť takéto...
Pite s Feta syrom, špenátom, v obale zo sladkých zemiakov
Tento recept je vzorom toho, ako pekne v jedle...