Back to top

Galette

Publikované: 8. október 2019 - 10:14
Galette je vlastne zhora otvorené pité, akési hniezdo z jemného cesta, vhodné na rôzne plnky: slané, sladké. Mimoriadne obmieňateľné, vhodné ako predjedlo i ako dezert. Rustikálne, ale práve preto úžasné.
Galette

INGREDIENCIE:

na cesto:

  • 170g polohrubej múky
  • 100g  masla
  • 2 PL cukru
  • 1-2 PL vody
  • 1 PL smotany
  •  štipka soli

do plnky:

  • 6-8 sliviek
  • 5+1 PL kryštálového cukru
  • 1 KL škorice
  • ČL  citrónovej šťavy a citrónová kôra
  • 2-3 PL múky
  • 1 vajce na potretie cesta

POSTUP:

1. Pripravíme si cesto: zmiešame múku, cukor a soľ, rozmrvíme s na kocky pokrájaným maslom. Pridáme vodu a smotanu. Dobre vypracujeme a vyformujeme bochník. Dáme do chladničky na cca 30 minút.

2.  Kým je cesto v chladničke, pripravíme si slivkovú plnku: slivky vykôstkujeme a nakrájame na tenké plátky, aby sa potom za krátky čas pečenia ľahko prepiekli.

3.  Slivky posypeme škoricou, cukrom, nakvapkáme citrónovú šťavu a pridáme postrúhanú citrónovú kôru. Dobre premiešame a pomúčime. Múka je preto potrebná, aby vpila šťavu, ktorú ovocie prirodzene vypúšťa a túto múka pri pečení zahustí.

4. Bochník cesta vyberieme z chladničky, položíme na papier na pečenie, ktorý trochu posypeme cukrom a škoricou. Cesto vytvarujeme na približne 40 cm kruh.

5. Spolu s papierom uložíme na plech, naukladáme slivky tak, aby od okraja cesta ostal 5 cm prázdny pás. Slivky môžeme pekne esteticky usporiadať, ale aj jednoducho navrstviť.

6. Prázdny okraj cesta opatrne prehneme dovnútra, aby obrúbil plnku.

7. Prehnutý okraj potrieme vajcom a posypeme kryštálovým cukrom, bude potom chrumkavý.

8. Vložíme do vopred vyhriatej rúry na 180 stupňov, pečieme cca 20-25 minút.

Keď čiastočne vychladne, nakrájeme ho a hoci je sám osebe dobrý, môžeme ho ponúkať aj so šľahačkou. Je úžasný!

Szabó B. Csilla / szabobcsilla.com / Little wonders

Toto ste už čítali?

Cookies