Back to top

Gazpacho so zemiakovým posúchom

Publikované: 9. september 2019 - 15:10
…prípad chladnej španielskej polievky a pagáčov premenených na posúch...
Gazpacho so zemiakovým posúchom

Už je tu september!  V tomto období sú ešte chutné doma vypestované paradajky: sú zrelé, sladké, zamatové, chutné a usmievavé. Vyrástli, aby sme z nich pripravili (aj) gazpacho. 

Gazpacho, rozmixovanú surovú zeleninu vymysleli Španieli …akési smoothie. Ale keď ho vymysleli, nikto o smoothie ani nechyroval.

Ide o jednoduché a kvalitné jedlo. Paradajky musia byť zrelé, to je to tajomstvo úspechu.

Prísady:

  • 6 väčších paradajok
  • 1 menšia šalátová uhorka
  • 1 kalifornská paprika alebo kápia
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 2 vetvičky čerstvej bazalky
  • 1 viazanička pažítky – používam ju miesto cibule, ale môže byť aj cibuľa
  • 1 čl octu alebo citrónovej šťavy
  • 4-5 pl olivového oleja
  •  Soľ a korenie
  • Štipka údenej papriky – na zdobenie

Príprava:

  • Paradajky by bolo treba olúpať … Priznám sa, ja som ich neošúpala. Nakrájala som ich, vykrojila som zelené stonky…
  • Uhorky nakrájame na kocky, papriku nakrájame a cesnak prepasírujeme.
  • Zeleninu naložíme do veľkej nádoby tvaru krčahu, osolíme, okoreníme, pridáme bylinky a olej.
  • Tyčovým mixérom rozmixujeme. Ochutíme citrónovou šťavou.
  • Ochlaďme pol hodiny v chladničke, aby sa spojili chute. Pred podávaním zamiešajme.
  • Nalejme do malých misiek, pokvapkajme olejom, posypme bazalkou a ozdobme štipkou mletej údenej papriky.

…Podávajme s niečím chutným, napríklad zemiakovým posúchom

Posúch chcel byť pagáčmi, ale kvôli krátkosti času a hladu nastala zmena. Pripravila som preto jemné kysnuté zemiakové cesto, a „pagáčový posúch” som upiekla s kontaktným grilom. Som rada, že sa tak stalo, bol veľmi dobrý … Odteraz to vždy tak budem robiť! Vyskúšajte to aj vy!

Prísady:

  • 500 g varených zemiakov
  •  Asi 250-300 g múky
  • 1 vajce
  • 2-3 pl masti, masla alebo oleja
  • 200 ml vlažnej vody
  • 1 kocka droždia (42g)
  • 1 pl cukor
  • asi 1pl soli

Príprava:

  • Zemiaky uvaríme a prepasírujeme, necháme vychladnúť.
  • Múku dáme do misky, uprostred spravíme jamku, vlejeme do nej vodu, cukor, namrvíme droždie, trochu pomiešame a necháme vykysnúť.
  • Potom pridáme tuk, zemiaky, soľ, vajcia a dobre spracujeme. Ak treba, môžeme pridať múku či vodu či kvapku oleja, aby sme získali dobrú konzistenciu cesta. Dobre vypracované cesto sa oddeľuje od misky.
  • Misku pomúčime a cesto necháme v nej odpočívať, prikryjeme a necháme asi 30 minúť kysnúť (na teplom mieste).
  •  Vykysnuté cesto premiesime, 5 minút necháme odpočívať, potom olejovými rukami vyformujeme knedličky, ktoré  kontaktným grilom upečieme do zlatohneda.
  • Ak nemáme kontaktný gril, pečieme obvyklým spôsobom na vyolejovanom plechu.

Szabó B. Csilla / szabobcsilla.com / Little wonders, do slovenčiny preložila Soňa Szabadosová

Toto ste už čítali?

Cookies