Back to top

Husacie prsia s hroznom a zemiakovou terinou

Publikované: 29. január 2018 - 15:48
Pečené husacie prsia sú jemné a zároveň šťavnaté. Podávajte ich s restovaným kelom s červenou cibuľkou a hroznom. Ako prílohu pripravte zemiakovú terinu.

INGREDIENCIE

  • 2 husacie prsia s kožou
  • 300 g uvarených zemiakov
  • 100 g uvarenej zeleniny (mrkva, zeler, petržlen)
  • 200 g slaniny na plátky
  • 150 ml smotany na šľahanie (33%)
  • 4 vajcia
  • morská soľ v mlynčeku
  • rastlinný olej
  • čierne korenie v mlynčeku
  • 1 červená cibuľa
  • 200 g uvareného kelu
  • 200 g bieleho a červeného hrozna

POSTUP

POTREBUJEME

  • sitko
  • formu s rozmermi 7 x 30 cm
  • potravinovú fóliu
  • alobal

ZEMIAKOVÁ TERINA

Očistené zemiaky a koreňovú zeleninu nakrájame na menšie kocky a uvaríme vo vriacej osolenej vode domäkka. Scedíme a necháme odkvapkať. Potom zeleninu osušíme od prebytočnej tekutiny na papierových utierkach. Dno aj boky formy vystelieme potravinovou fóliou a potom plátkami slaniny tak, aby sa trochu prekrývali a presahovali okraje formy. Do takto pripravenej formy rozprestrieme osušenú zeleninu. V miske dôkladne rozmiešame smotanu s vajíčkami, ochutíme soľou a zmesou prelejeme zeleninu vo forme. Formu uzavrieme pomocou potravinovej fólie a pečieme vo vyhriatej rúre pri 140 °C približne 40 minút. Terinu necháme dôkladne vychladnúť a potom ju nakrájame na plátky. Pred servírovaním ju opečieme na rozohriatej panvici s trochou oleja.

PEČENÉ HUSACIE PRSIA

Na husacích prsiach narežeme kožu do tvaru mriežky (dávame pozor, aby sme nezarezali do mäsa). Stranu s kožou iba osolíme, druhú stranu ochutíme aj čiernym korením. Opekáme na rozohriatej panici najskôr na strane s kožou, aby sa z nej vypiekol tuk. Tuk priebežne zlievame do misky. Opekáme, kým koža nie je chrumkavá. Potom stiahneme z ohňa, husacie prsia otočíme a necháme z druhej strany zatiahnuť. Opečené prsia preložíme do zapekacej misy a pečieme približne 7 – 8  minút v rúre vyhriatej na 160 °C. Vyberieme, prikryjeme alobalom a necháme chvíľu odpočívať.

Na výpeku z husacích pŕs orestujeme červenú cibuľu nakrájanú na plátky, potom pridáme kelové listy nakrájané na tenké rezance, ktoré sme predtým oblanšírovali v osolenej vode. Na záver pridáme bobule hrozna rozdelené na polovice a zbavené jadierok.

SERVÍROVANIE

Na tanier naservírujeme orestovaný kel s cibuľou a hroznom. Vedľa položíme opečenú terinu a na tenké plátky nakrájané husacie prsia.

Toto ste už čítali?

Cookies