Takto sa v podstate označujú viac zahustené marmelády, ktoré sa sušia a až potom konzumujú. Môžete ich vyrobiť z čerstvého ovocia bohatého na pektíny a vlákninu alebo zo skôr pripravenej marmelády.
Postup:
Na prípravu dulového syra budete potrebovať 1 kg zrelých dúl, menší pomaranč, trochu vody, asi 1 kg cukru a 1 až 2 kvapky pomarančovej esencie.
Dule pokrájané na väčšie a pomaranč na menšie kúsky varte s trochou vody, kým nezmäknú. Vzniknutú hmotu prepasírujte cez sitko a pridajte toľko cukru, koľko máte prepasírovanej masy. Priveďte k varu a na miernom ohni varte asi jeden a pol hodiny. Pridajte pomarančovú esenciu, nalejte do pripravených formičiek. Nechajte dva dni odstáť, vyklopte a zakryté papierom ešte dva týždne dosúšajte. Aby bolo presychanie rovnomerné, každý deň syr otáčajte.
Toto ste už čítali?
Hráškové pyré s chrumkavým cícerom a kešu smotanou
Mám veľmi rada zelený hrášok, už aj na pohľad. A je taký...