Ingrediencie:
rozpis na formu o priemere 24 cm
2 vajcia
150 g kryštálového cukru
200 ml kyslej smotany ( hustej, krémovej, u mňa creme fraiche)
50 ml oleja
z 1 citróna nastrúhaná kôra
150 g polohrubej múky
100 g nemletého maku
1 KL sóda bicarbony
1/2 KL prášku do pečiva
štipka soli
Postup:
Do misky preosejeme múku, prášok do pečiva a sóda bicarbonu. Pridáme mak. Odložíme bokom. Vajcia našľaháme s cukrom. Pridáme smotanu, olej prešľaháme. Nastrúhame jabĺčka rovno do misy. Nemusíme ich šúpať. Ja som jedno nastrúhala a druhé som narezala na maličké kocky. Potom prisypeme všetky sypké suroviny Premiešame a zmes vylejeme do tortovej formy, ktorej dno sme vyložili papierom na pečenie. Pečieme pri 180 stupňoch °C 35-40 minút. Kontrola špajlou. Rúru vypneme a necháme aspoň 10 minút ochladiť pri otvorených dvierkach. Potom kraje nožom oddelíme od tortovej formy. Oddelíme obruč a preložíme tortu na mriežku a necháme úplne vychladnúť.
Môžeme podávať s kopčekom zmrzliny alebo s vanilkovým pudingom -vanilkové šodó.
Vanilkové šodó
Ingrediencie:
500 ml mlieka
2 vajcia
4 PL kryštálového cukru
2 KL hladkej múky
z 1/2 vanilkového struku semiačka (ak nemáte, dajte 1 KL vanilkového extraktu alebo vanilkový cukor)
100 g masla
štipka soli
Postup:
V mlieku rozšľaháme žĺtka, múku, vanilkové semiačka a cukor. Za stáleho miešania uvaríme polohustú omáčku. Pridáme maslo a dobre rozmiešame. Sneh so štipkou soli ušľaháme na pevný sneh. Ešte do horúcej vanilkovej omáčky ručne metličkou vmiešame sneh. Dostaneme krásnu hladkú polohustú omáčku alebo skôr riedky puding. Je vyborná teplá aj za studena. Dobrú chuť!
Poznámka:
K dukátovým buchtičkám doporučujem urobiť omáčku z dvojnásobnej dávky.
Toto ste už čítali?
Včelie uštipnutie – torta (Bienenstich)
Z akého dôvodu dostane taká jemná, chutná sladkosť takéto...
Chute Kukkónie – Ľahký a rýchly kurací paprikáš s domácimi rezancami
V dňoch, keď sme doma, dostávajú sa do popredia také...