Ako pripraviť pizzu od základu
Ten najchutnejší recept a užitočné tipy sme pre vás získali od talianskeho šéfkuchára a odborníka na pizzu.
Cesto:
Budete potrebovať:
- 500 g hladkej múky
- 15 g soli
- 3 g droždia
- panenský olivový olej
- vodu
Ako na to:
„Dáme roztopiť droždie vo vlažnej vode, pridáme doň múku a premiešame. Potom nasleduje olej a až na záver dochutíme soľou. To je najdôležitejší tip, ktorý by ste si mali zapamätať. Ak by ste ju pridali hneď na začiatok, droždie by nemalo svoj efekt a cesto by vám pekne nevykyslo,“ prízvukuje Andrea. Cesto nechajte kysnúť pri izbovej teplote približne štyri hodiny.
Omáčka:
Budete potrebovať:
- olúpané 100 % paradajky
- čerstvú bazalku
- soľ
- olivový olej
Tip od šéfkuchára: "Dôležité je, aby ste si vybrali naozaj poctivé 100 % olúpané paradajky. Tie vyniknú chuťou najviac. Potom už potrebujete na dochutenie len čerstvú bazalku a olivový olej. Samozrejme, sto ľudí, sto chutí, čiže kto má rad štipľavé alebo výraznejšiu chuť, môže pridať čili aj čierne korenie. Klasický základ však úplne stačí a chuť viete doladiť rôznymi topingmi.“
Syr:
Mal by po upečení zostať zlatožltý s jemnými bublinkami a čiastočne chrumkavý a s hnedými fľakmi.
Hodia sa nasledujúce druhy:
Mozzarella
Pôvodne pochádza z Apulie (oblasť Talianska) a vyrába sa z byvolieho mlieka. Dobre sa topí a pri pečení vytvára bublinky. Super vynikne v kombinácii s intenzívnejšími druhmi syra.
Gruyére
Korenistý druh tvrdého syra zo Švajčiarska. Nastrúhaný ho môžete rozsypať na pizzu alebo používať s jemnejšími druhmi syra.
Provolone
Polotvrdý syr zo severného Talianska. Existuje od jemného po korenistý. Nakrájajte ho na tenké pásiky a zušľachtí každú pizzu. Skvele sa topí.
Parmezán
Veľmi korenistý s výraznou chuťou a najlepšie je používať ho v kombinácii s rozpustnými syrmi, pretože sa nehodí na roztápanie.
Fontina
Pochádza z údolia Aosta. Má jemnú arómu a elastickú konzistenciu. Nakrájajte ho na tenké plátky a doplňte ďalšími ingredienciami.
Topingy
Všetko pekne postupne. Natenko roztiahnuté cesto najprv potrite rajčinovou omáčkou. Na to nasypte polovicu prichystaného syra a poukladajte jednotlivé topingy podľa chuti. Ak máte radi výrazne syrovú pizzu, na záver môžete všetko posypať zvyškom syra. Pizzu pečte v teplovzdušnej rúre približne 7-11 minút na 250 – 300 °C. Šéfkuchár tiež zdôrazňuje, že nie všetky ingrediencie treba zapiecť. „Pri niektorých je to naozaj škoda a strácajú svoju identitu. To máte ako s prosciuttom crudom. Keď ho dáte zapiecť, okamžite zmení chuť a jedinečnosť. Preto je lepšie vychutnať si ho čerstvé. Hodí sa k nemu napríklad rukola a čerstvá mozzarella bufala.“
Rady a tipy
- Používajte čerstvé pochúťky, ktoré vyniknú chuťou. Všetky suroviny nemusia byť zapečené a vďaka tomu bude pizza chutiť úplne inak. Pripravte si klasickú syrovú a navrch poukladajte napríklad mortadelu či hlivu ustricovitú a máte vylepšenú klasiku „šunka & šampiňóny“.
- Nemusí byť vždy len okrúhla. Inšpirujte sa hviezdičkovým tvarom a okraje dokonca môžete naplniť syrom. Pizzu rozrežte na osem častí a okraje trojuholníkov prehnite a spojte dokopy. Vau efekt máte zaručený!
- Nebojte sa experimentovať a dolaďte pizzu ingredienciami, ktoré by ste možno nepoužili. Vajíčko pridá na efekte a v kombinácii s farebnou zeleninou bude už na prvý pohľad na zjedenie.
Zdroj: emma.pluska.sk
Toto ste už čítali?
„Vargabéles“ (názov maďarského národného zákuska – istej formy závinu)
Áno, áno, kto by ho nepoznal!? Je bratrancom závinu,...
Pite s Feta syrom, špenátom, v obale zo sladkých zemiakov
Tento recept je vzorom toho, ako pekne v jedle...