Back to top

Pizza ako od pravého Taliana: Takto ľahko si ju pripravíte doma aj vy!

Publikované: 29. júl 2019 - 12:42
Máme pre vás chutné tipy, ako pripraviť doma pizzu trocha inak.
Pizza ako od pravého Taliana: Takto ľahko si ju pripravíte doma aj vy!

Ako pripraviť pizzu od základu

Ten najchutnejší recept a užitočné tipy sme pre vás získali od talianskeho šéfkuchára a odborníka na pizzu.

Cesto:

Budete potrebovať:

  • 500 g hladkej múky
  • 15 g soli
  • 3 g droždia
  • panenský olivový olej 
  • vodu

Ako na to:

„Dáme roztopiť droždie vo vlažnej vode, pridáme doň múku a premiešame. Potom nasleduje olej a až na záver dochutíme soľou. To je najdôležitejší tip, ktorý by ste si mali zapamätať. Ak by ste ju pridali hneď na začiatok, droždie by nemalo svoj efekt a cesto by vám pekne nevykyslo,“ prízvukuje Andrea. Cesto nechajte kysnúť pri izbovej teplote približne štyri hodiny.

Omáčka:

Budete potrebovať:

  • olúpané 100 % paradajky
  • čerstvú bazalku
  • soľ
  • olivový olej

Tip od šéfkuchára: "Dôležité je, aby ste si vybrali naozaj poctivé 100 % olúpané paradajky. Tie vyniknú chuťou najviac. Potom už potrebujete na dochutenie len čerstvú bazalku a olivový olej. Samozrejme, sto ľudí, sto chutí, čiže kto má rad štipľavé alebo výraznejšiu chuť, môže pridať čili aj čierne korenie. Klasický základ však úplne stačí a chuť viete doladiť rôznymi topingmi.“

Syr:

Mal by po upečení zostať zlatožltý s jemnými bublinkami a čiastočne chrumkavý a s hnedými fľakmi.

Hodia sa nasledujúce druhy:

Mozzarella

Pôvodne pochádza z Apulie (oblasť Talianska) a vyrába sa z byvolieho mlieka. Dobre sa topí a pri pečení vytvára bublinky. Super vynikne v kombinácii s intenzívnejšími druhmi syra.

Gruyére

Korenistý druh tvrdého syra zo Švajčiarska. Nastrúhaný ho môžete rozsypať na pizzu alebo používať s jemnejšími druhmi syra.

Provolone

Polotvrdý syr zo severného Talianska. Existuje od jemného po korenistý. Nakrájajte ho na tenké pásiky a zušľachtí každú pizzu. Skvele sa topí.

Parmezán

Veľmi korenistý s výraznou chuťou a najlepšie je používať ho v kombinácii s rozpustnými syrmi, pretože sa nehodí na roztápanie.

Fontina

Pochádza z údolia Aosta. Má jemnú arómu a elastickú konzistenciu. Nakrájajte ho na tenké plátky a doplňte ďalšími ingredienciami.

Topingy

Všetko pekne postupne. Natenko roztiahnuté cesto najprv potrite rajčinovou omáčkou. Na to nasypte polovicu prichystaného syra a poukladajte jednotlivé topingy podľa chuti. Ak máte radi výrazne syrovú pizzu, na záver môžete všetko posypať zvyškom syra. Pizzu pečte v teplovzdušnej rúre približne 7-11 minút na 250 – 300 °C. Šéfkuchár tiež zdôrazňuje, že nie všetky ingrediencie treba zapiecť. „Pri niektorých je to naozaj škoda a strácajú svoju identitu. To máte ako s prosciuttom crudom. Keď ho dáte zapiecť, okamžite zmení chuť a jedinečnosť. Preto je lepšie vychutnať si ho čerstvé. Hodí sa k nemu napríklad rukola a čerstvá mozzarella bufala.“

Rady a tipy

  • Používajte čerstvé pochúťky, ktoré vyniknú chuťou. Všetky suroviny nemusia byť zapečené a vďaka tomu bude pizza chutiť úplne inak. Pripravte si klasickú syrovú a navrch poukladajte napríklad mortadelu či hlivu ustricovitú a máte vylepšenú klasiku „šunka & šampiňóny“.
  • Nemusí byť vždy len okrúhla. Inšpirujte sa hviezdičkovým tvarom a okraje dokonca môžete naplniť syrom. Pizzu rozrežte na osem častí a okraje trojuholníkov prehnite a spojte dokopy. Vau efekt máte zaručený!
  • Nebojte sa experimentovať a dolaďte pizzu ingredienciami, ktoré by ste možno nepoužili. Vajíčko pridá na efekte a v kombinácii s farebnou zeleninou bude už na prvý pohľad na zjedenie.

Zdroj: emma.pluska.sk

Toto ste už čítali?

Cookies